ПРЕСКАКАЊЕ ОБРОКА ИМА ЈЕЗИВЕ ПОСЛЕДИЦЕ по организам: "Чак и ПЕТ САТИ без оброка носи ризик!" Ево шта се тада дешава у нашем телу
"Наше истраживање је открило како је вероватније да ће особе које једу само једном дневно пре да умру од оних који једу више пута у дану", рекао је Јанго Сан, епидемиолог са Универзитета Тенеси.
Када је реч о исхрани, тема прескакања оброка се увек међу првима намеће, а за то постоји веома добар разлог.
Наиме, нова америчка студија је показала да прескакање оброка може да има баш озбиљне последице.
У истраживању у ком је учествовало 24.011 Американаца старијих од 40 година показало је да је само један оброк дневно генерално повезан са већим морталитетом, преноси портал Сциенце Алерт.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/01/28/cetka_1.jpg?itok=n9eYvbxu)
Ставите ЧЕТКУ ЗА WC шољу ИСПОД ДАСКЕ и попрскајте ОВИМ САСТОЈКОМ: Оставите 15 минута па пустите воду - трик који делује
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/01/28/jelena_bin_drai_1.jpg?itok=H_fnYb7Y)
МУЖ ИМА ЈОШ 147 ЖЕНА ПОРЕД МЕНЕ! Најбогатија Српкиња удата је за ШЕИКА - сада открила како живи (ФОТО)
Прескакање доручка повезано је већим ризиком од смрти од кардиоваскуларних болести, а прескакање ручка или вечере с већим морталитетом од свих узрока.
Проблем је уочен и када су посреди сва три оброка, ако су преблизу један другоме. Размак од 4,5 сата међу оброцима, такође носи већи ризик од смрти од свих узрока.
- Наше истраживање је открило како је вероватније да ће особе које једу само једном дневно пре да умру од оних који једу више пута у дану, рекао је Јанго Сан, епидемиолог са Универзитета Тенеси.
Овај закључак је остао чак и након што су научници прилагодили резултате разним факторима животног стила попут конзумације алкохола, пушења, разине физичке активности или квалитете исхране
- Стога препоручујемо конзумацију најмање два или три оброка у дану, рекао је Сан.
Студија није имала довољан обухват како би се утврдила узрочно последична веза између прескакања оброка и преурањене смрти, али већ је и повезница довољна за даља истраживања, напомињу аутори.
Могуће је да постоје и други узроци који утичу на прехрамбене навике и морталитет.
- Наши резултати се темеље на анализи јавних података и не имплицирају каузалност. Без обзира на то, оно што смо открили има метаболичког смисла, рекао је Веи Бао, епидемиолог са Универзитета Ајова.
Метаболички смисао се односи на то да прескакање оброка доводи до тога да се у једноме од њих у организам унесе превише енергије.
То може да проузрокује неравнотежу у начину на који тело регулише глукозу и последично наруши метаболички систем.
Отприлике 30 посто испитаника редовно је јело мање од три оброка дневно, а за то, наравно, постоје бројни разлози - од радног времена, ужурбаног начина живота, сиромаштва, намерног губљења килограма, али тим научника који је спровео студију се нада да ће она да подстакне даљне анализе важности конзумирања редовних оброка.
Студија је објављена у часопису Јоурнал оф the Academy оф Нутритион анд Диететицс.