Prste da poližeš: Preukusan recept za lazanje BEZ MESA - malo je reći da će ih svi obožavati
Ovo jelo osvaja svakim zalogajem, brzo se sprema, a još brže pojede.
Italijani, a i ceo svet smatra da su lazanje potekle iz Bolonje, ali istina je da su nastale u Grčkoj. Ime su dobile po glinenoj tepsiji u kojoj su se pekle "lasanon".
Iako se po originalnom receptu lazanje prave sa mesom, evo jednog odličnog recepta za sve one koji bi malo da odmore od mesa.
Sastojci za lazanju sa bejbi spanaćem
- 1 kg bejbi spanaća
- 500 g lazanja
- 400 g polutvrde mocarele
- 150 g parmezana
- 250 g mekog sira
- 50 g maslaca
- 500 ml mleka
- 3 kašike brašna
- maslinovo ulje
- so
- biber
- muskatni oraščić
- beli luk
Priprema lazanje sa bejbi spanaćem
U dubljem tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte dva prerezana češnja belog luka. Dodajte opran spanać i pustite samo kratko da se proprži. Prohladite spanać, pa ga dobro ocedite i malo usitnite. Beli luk izvadite i bacite.
Spanaću ponovo u tiganj dodajte meki sir i začinite solju i biberom.
Pripremite bešamel: u dubljem tiganju otopite maslac, dodajte brašno pa promešajte. Dodajte malo po malo vrućeg mleka i mešajte dok ne dobijete glatku polutekuću smesu. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem.
Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamela, zatim slažite sloj lazanja. Dodajte zatim deo smjese sa mekim sirom i spanaćem, pa deo mocarele narezane na komadiće, pa malo narezanog parmezana.
Slažite dok ne potrošite sve sastojke. Poslednji sloj neka bude bešamel i još malo rendanog parmezana po vrhu.
Pokrijte folijom pa pecite u unapred zagrijanoj rerni na 200 stepeni pola sata. Otkrijte foliju i zapecite još otprilike 15 minuta. Pustite lazanje da odstoje 5-10 minuta pre sečenja. Prijatno!