Прсте да полижеш: Преукусан рецепт за лазање БЕЗ МЕСА - мало је рећи да ће их сви обожавати
Ово јело осваја сваким залогајем, брзо се спрема, а још брже поједе.
Италијани, а и цео свет сматра да су лазање потекле из Болоње, али истина је да су настале у Грчкој. Име су добиле по глиненој тепсији у којој су се пекле "ласанон".
Иако се по оригиналном рецепту лазање праве са месом, ево једног одличног рецепта за све оне који би мало да одморе од меса.
Састојци за лазању са бејби спанаћем
- 1 кг бејби спанаћа
- 500 г лазања
- 400 г полутврде моцареле
- 150 г пармезана
- 250 г меког сира
- 50 г маслаца
- 500 мл млека
- 3 кашике брашна
- маслиново уље
- со
- бибер
- мускатни орашчић
- бели лук
Припрема лазање са бејби спанаћем
У дубљем тигању загрејте мало маслиновог уља и додајте два пререзана чешња белог лука. Додајте опран спанаћ и пустите само кратко да се пропржи. Прохладите спанаћ, па га добро оцедите и мало уситните. Бели лук извадите и баците.
Спанаћу поново у тигањ додајте меки сир и зачините сољу и бибером.
Припремите бешамел: у дубљем тигању отопите маслац, додајте брашно па промешајте. Додајте мало по мало врућег млека и мешајте док не добијете глатку полутекућу смесу. Зачините сољу, бибером и мушкатним орашчићем.
На дно ватросталне посуде ставите мало бешамела, затим слажите слој лазања. Додајте затим део смјесе са меким сиром и спанаћем, па део моцареле нарезане на комадиће, па мало нарезаног пармезана.
Слажите док не потрошите све састојке. Последњи слој нека буде бешамел и још мало ренданог пармезана по врху.
Покријте фолијом па пеците у унапред загријаној рерни на 200 степени пола сата. Откријте фолију и запеците још отприлике 15 минута. Пустите лазање да одстоје 5-10 минута пре сечења. Пријатно!