SAČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE: Zamenite BELI ŠEĆER, ovim prirodnim NAMIRNICAMA i zaboravite na PREHLADE I GOJAZNOST
Tako je lako!
Beli rafinisani šećer je jedna od namirnica za koju nutricionisti tvrde da je treba izbaciti iz jelovnika! Međutim, koja je valjana zamena za ovu nezdravu namirnicu?
Stručnjaci za zdravu ishranu objašnjavaju da postoje najmanje tri prirodna i zdrava sastojka koja doslovno mogu da zamene šećer, a razlika u ukusu gotovo da i ne postoji.
VRATILA SE POROCIMA: Nakon PAKLA koji je preživela, smršala ČAK 40 KILOGRAMA, a sada ponovo VODI TEŠKU BORBU
NOVO OTKRIĆE! Ova stvar utiče NA PLODNOST I ZAČEĆE, a ima i veliki uticaj na PSIHIČKO I DUŠEVNO stanje kod ŽENA
MASNA KOSA I MANJAK VREMENA? Napravite frizuru za DVA MINUTA uz minimalan trud (VIDEO)
Šećer može učiniti mnogo štete organizmu: osim što sadrži veliki broj praznih kalorija, odgovoran je za višak kilograma, dijabetes, a naučnici spominju čak i pojavu raka i mnogo drugih teških bolesti.
Pravilna i zdrava zamena za šećer su prirodni zaslađivači, a ovo su tri najzastupljenija.
MED
Med je prirodni i najzastupljeniji zaslađivač na svetu. Sastoji se od grožđanih i voćnih šećera i produkt je marljivih pčela. Postoje razne vrste meda, a u skladu s njima i različite količine vitamina i minerala u medu.
U skladu s tim varira i glikemijski indeks meda koji je jako važan za dijabetičare. Ako bolujete od šećerne bolesti, a želite da zasladite čaj, kafu ili jelo medom, birajte med od bagrema koji ima najmanji glikemijski indeks.
Med je nutritivno vrlo vredna namirnica, bogata vitaminima, mineralima, enzimima, belančevinama i mnogim drugim lekovitim sastojcima.
Iako je lekovit, zdrav i prirodan, med je visoko kaloričan. U 100 g meda nalazi se oko 300 kalorija. Ako imate problema s viškom kilograma ili dijabetesom, ograničite njegovu upotrebu na kašičicu ili dve dnevno.
STEVIJA
Stevija je biljka poreklom iz Južne Amerike. Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač, veoma je lekovita biljka.
Važno je odmah napomenuti kako stevija nema nijednu kaloriju, a ni glikemijski indeks. Zato se preporučuje i dijabetičarima. Njeni listovi sadrže steviozide i zato je izrazito slatka.
Stevija sadrži i velik broj nutrijenata koji su važni za zdravlje - gvožđe, kalcijum, magnezijum, hrom, beta karoten, tanin, kalijum i mnoge druge.
Inače, jedino je zelena stevija lekovita i služi kao prirodni zaslađivač. Takva stevija, dobijena od praha suvih listića stevije, slađa je od šećera 40 puta, dok je stevija u obliku ekstrakta belog praha ili prozirne tečnosti, slađa od šećera čak i do 300 puta. Zelena stevija se koristi za snižavanje holesterola, kod regulisanja šećera u krvi i krvnog pritiska i kod lečenja nekih vrsta raka.
GODŽI BOBICE
Godži bobice ili super hrana, kako su je prozvali, bogate su hranjivim sastojcima i zato se sve više preporučuju.
Sastoje se od složenog šećera koji ima lekovita svojstva jer jača telo, naročito gušteraču i jetru i poboljšava vid.
Posebno su dobre za osobe koje boluju od anemije jer sadrže velike količine gvožđa, a iz istog razloga su i odlična alternativa mesu, pa se preporučuju u prehrani vegana i vegetarijanaca.