САЧУВАЈТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ: Замените БЕЛИ ШЕЋЕР, овим природним НАМИРНИЦАМА и заборавите на ПРЕХЛАДЕ И ГОЈАЗНОСТ
Тако је лако!
Бели рафинисани шећер је једна од намирница за коју нутриционисти тврде да је треба избацити из јеловника! Међутим, која је ваљана замена за ову нездраву намирницу?
Стручњаци за здраву исхрану објашњавају да постоје најмање три природна и здрава састојка која дословно могу да замене шећер, а разлика у укусу готово да и не постоји.
ВРАТИЛА СЕ ПОРОЦИМА: Након ПАКЛА који је преживела, смршала ЧАК 40 КИЛОГРАМА, а сада поново ВОДИ ТЕШКУ БОРБУ
НОВО ОТКРИЋЕ! Ова ствар утиче НА ПЛОДНОСТ И ЗАЧЕЋЕ, а има и велики утицај на ПСИХИЧКО И ДУШЕВНО стање код ЖЕНА
МАСНА КОСА И МАЊАК ВРЕМЕНА? Направите фризуру за ДВА МИНУТА уз минималан труд (ВИДЕО)
Шећер може учинити много штете организму: осим што садржи велики број празних калорија, одговоран је за вишак килограма, дијабетес, а научници спомињу чак и појаву рака и много других тешких болести.
Правилна и здрава замена за шећер су природни заслађивачи, а ово су три најзаступљенија.
МЕД
Мед је природни и најзаступљенији заслађивач на свету. Састоји се од грожђаних и воћних шећера и продукт је марљивих пчела. Постоје разне врсте меда, а у складу с њима и различите количине витамина и минерала у меду.
У складу с тим варира и гликемијски индекс меда који је јако важан за дијабетичаре. Ако болујете од шећерне болести, а желите да засладите чај, кафу или јело медом, бирајте мед од багрема који има најмањи гликемијски индекс.
Мед је нутритивно врло вредна намирница, богата витаминима, минералима, ензимима, беланчевинама и многим другим лековитим састојцима.
Иако је лековит, здрав и природан, мед је високо калоричан. У 100 г меда налази се око 300 калорија. Ако имате проблема с вишком килограма или дијабетесом, ограничите његову употребу на кашичицу или две дневно.
СТЕВИЈА
Стевија је биљка пореклом из Јужне Америке. Осим што се користи као природни заслађивач, веома је лековита биљка.
Важно је одмах напоменути како стевија нема ниједну калорију, а ни гликемијски индекс. Зато се препоручује и дијабетичарима. Њени листови садрже стевиозиде и зато је изразито слатка.
Стевија садржи и велик број нутријената који су важни за здравље - гвожђе, калцијум, магнезијум, хром, бета каротен, танин, калијум и многе друге.
Иначе, једино је зелена стевија лековита и служи као природни заслађивач. Таква стевија, добијена од праха сувих листића стевије, слађа је од шећера 40 пута, док је стевија у облику екстракта белог праха или прозирне течности, слађа од шећера чак и до 300 пута. Зелена стевија се користи за снижавање холестерола, код регулисања шећера у крви и крвног притиска и код лечења неких врста рака.
ГОЏИ БОБИЦЕ
Гоџи бобице или супер храна, како су је прозвали, богате су храњивим састојцима и зато се све више препоручују.
Састоје се од сложеног шећера који има лековита својства јер јача тело, нарочито гуштерачу и јетру и побољшава вид.
Посебно су добре за особе које болују од анемије јер садрже велике количине гвожђа, а из истог разлога су и одлична алтернатива месу, па се препоручују у прехрани вегана и вегетаријанаца.