RAZNOLIKO I RAZNOBOJNO: Ako želite belje i čvršće zube OVU hranu bi trebalo da jedete
Pažljivo birajte.
Hrana sama po sebi ima veliki uticaj na zdravlje zuba i usne duplje. Stomatolozi često ukazuju na to da bi trebalo obratiti pažnju na izbor namirnica koje korotomo svakodnevno.
- Izbegavajte da jedete sve što vidite u reklamama na TV-u ili hranu koja je već zapakovana, jer su to obično stvari loše za zube. A kada su zubi loši, loše je i vaše zdravlje - kaže dr Livajs, stomatolog iz Sidneja.
Dr kaže da on sam praktikuje to o čemu priča i da je zagovornik teorije o povezanosti oralne higijene sa ukupnom dobrobiti svakog čoveka. Dodaje kako treba izbegavati glavne krivce za obojenost zuba, poput čaja, kafe i soja sosa.
Za doručak preporučuje omlet sa puno svežeg povrća, jer je taj obrok, kaže, prepun vitamina A i D, a to je važno za snagu zuba i njihovu boju. Napominje da što su zubi zdraviji i jači, izgledaće bolje.
Osetljivi ste na gluten i trpite bolove? Odmah izbacite ovu namirnicu iz vašeg jelovnika
- Ukoliko ne volite jaja, jedite jogurt i bobičasto voće za doručak. Idealno bi bilo da je jogurt prirodan i organski jer klasičan miže da sadrži šećer. Takođe, treba biti svestan toga da je jogurt prilično kiseo, pa ga ne treba jesti previše - napominje dr Livajs i dodaje da je kokosov jogurt dobra opcija jer sadrži zdrave masnoće i deluje protivupalno i antibakterijski.
Prema njegovom mišljenju za ručak je najbolje jesti svežu salatu i neke proteine, poput organskih pilećih prsa ili goveđeg mesa. To je odlično za zdravlje zubnog mesa, odnosno desni. Jedite i ribu. U salatu je dobro staviti i malo avokada i lanenih semenki jer su bogate omega-3 masnim kiselinama.
Umesto grickanja nezdrave hrane koja loše deluje na zube preporučuje grickanje šargarepe, stabljike celera i orašaste plodove.
NAPRAVITE SAMI: Prirodan sirup za nadraženo grlo i jači imunitet (RECEPT)
Takođe, ako želite nešto slatko, birajte voće, recimo jagode i borovnice.
- Pokušajte da jedete raznoliko, u što više boja jer su to obroci koji su zdravi za zube. To im pomaže da zadrže belinu i zdravlje. Osim toga, vlakna iz hrane su važna za proizvodnju pljuvačke u ustima, koja ispira usta i zube što smanjuje rizik od njihovog propadanja – ističe stomatolog.
- Za svež dah koritite zeleni čaj jer je on bogat flavonoidima koji podstiču zdravlje, uključujući katehin koji ima antioksidacijski i antikancerogeni efekat na telu.
Katehin zelenog čaja sprečava razvoj bakterija koje su zaslužne za bolesti desni, dok su polifenoli iz zelenog čaja zaslužni za osvežavanje usne duplje, objašnjava dr Livajs.