РАЗНОЛИКО И РАЗНОБОЈНО: Ако желите беље и чвршће зубе ОВУ храну би требало да једете
Пажљиво бирајте.
Храна сама по себи има велики утицај на здравље зуба и усне дупље. Стоматолози често указују на то да би требало обратити пажњу на избор намирница које коротомо свакодневно.
- Избегавајте да једете све што видите у рекламама на ТВ-у или храну која је већ запакована, јер су то обично ствари лоше за зубе. А када су зуби лоши, лоше је и ваше здравље - каже др Ливајс, стоматолог из Сиднеја.
Др каже да он сам практикује то о чему прича и да је заговорник теорије о повезаности оралне хигијене са укупном добробити сваког човека. Додаје како треба избегавати главне кривце за обојеност зуба, попут чаја, кафе и соја соса.
За доручак препоручује омлет са пуно свежег поврћа, јер је тај оброк, каже, препун витамина А и Д, а то је важно за снагу зуба и њихову боју. Напомиње да што су зуби здравији и јачи, изгледаће боље.
Осетљиви сте на глутен и трпите болове? Одмах избаците ову намирницу из вашег јеловника
- Уколико не волите јаја, једите јогурт и бобичасто воће за доручак. Идеално би било да је јогурт природан и органски јер класичан миже да садржи шећер. Такође, треба бити свестан тога да је јогурт прилично кисео, па га не треба јести превише - напомиње др Ливајс и додаје да је кокосов јогурт добра опција јер садржи здраве масноће и делује противупално и антибактеријски.
Према његовом мишљењу за ручак је најбоље јести свежу салату и неке протеине, попут органских пилећих прса или говеђег меса. То је одлично за здравље зубног меса, односно десни. Једите и рибу. У салату је добро ставити и мало авокада и ланених семенки јер су богате омега-3 масним киселинама.
Уместо грицкања нездраве хране која лоше делује на зубе препоручује грицкање шаргарепе, стабљике целера и орашасте плодове.
НАПРАВИТЕ САМИ: Природан сируп за надражено грло и јачи имунитет (РЕЦЕПТ)
Такође, ако желите нешто слатко, бирајте воће, рецимо јагоде и боровнице.
- Покушајте да једете разнолико, у што више боја јер су то оброци који су здрави за зубе. То им помаже да задрже белину и здравље. Осим тога, влакна из хране су важна за производњу пљувачке у устима, која испира уста и зубе што смањује ризик од њиховог пропадања – истиче стоматолог.
- За свеж дах коритите зелени чај јер је он богат флавоноидима који подстичу здравље, укључујући катехин који има антиоксидацијски и антиканцерогени ефекат на телу.
Катехин зеленог чаја спречава развој бактерија које су заслужне за болести десни, док су полифеноли из зеленог чаја заслужни за освежавање усне дупље, објашњава др Ливајс.