OSTAJE JAČA AROMA PAPRIKE
Recept za CEPKANI AJVAR - Ukus je daleko bolji od običnog, potrebno vam je šest sastojaka, a konzervansa minimalno
Jednostavan za pripremu, a ukus će vas oduševiti, pravićete ga svake godine.
Pravo je vreme da napravite sebi porciju ajvara za zimu, ako to već niste uradili. Recepata je dosta, na prvi pogled svi su isti, ali razlika u ukusu je uvek velika.
Što jednostavniji recpet, to bolja ukus. U zavisnosti od toga da li volite da mažete ajvar na hleb ili razna peciva, koristite ga za pripremu raznih recepata, ili više volite da ga servirate kao prilog uz neko meso ili suhomesnate prerađevine, možete birati i recept. Postoji mleveni koji je lako razmaziv, ali i cepkani, koji domaćice sve više pripremaju.
Za razliku od mlevenog, cepkani se dosta kraće priprema, a aroma paprike ostaje daleko intenzivnija nego što je slučaj sa mlevenim.
Ukoliko više volite cepkani, evo kako da ga pripremite.
Potrebni su: 7 kg sveže crvene paprike, so, šećer, esencija, ulje i kesica konzervansa.
Papriku ispeći, a zatim je ostaviti da odstoji u plastičnoj kesi ili džaku, bar dva sada. Džak probušiti i ostaviti da voda iz paprika iscuri. Nakon toga izvaditi paprike, i jednu po jednu oljuštiti, a zatim seckati ih uzdužno, tako a obrazuju sitne trake.
Sadržaj staviti u veliku šerku i kuvati ih na sopstvenoj vodi dok ne ispari. U šerpu dodati: 2 kašike esencije i dve kašike šećera. Sa strane zagrejati 2 dl ulja i sipati ih na vrele paprike da se isprže. Ostaviti sve na 15 minuta na šporetu uz mešanje.
Na kraju u topli ajvar dodati kesicu konzervansa i celu smesu presuti u sterilisane tegle. Ukus će vas oduševiti.