Recept za PIJANOG ŠARANA - Za sve koji poste, predlog za GLAVNO JELO večeras, dočekajte goste spremni
Najbolji način da pripremite ovu vrstu ribe, oduševićete se.
Ukoliko još uvek niste odlučili šta ćete da spremate za večerašnju ili trpezu za reprizu Nove Godine, a postite ili očekujete goste koji poste, evo predloga za vas.
Reč je o pijanom šaranu.
Potrebno je:
- 2 kg šarana
- 2 dl belog vina
- 0,5 dl ulja
- 5 čenova belog luka
- 1 supena kašika peršunovog lista
- 2 kafene kašičice soli
- 0,5 kafene kašičice bibera
- 1 komad limuna
Priprema:
Za pripremu pijanog šarana šarana očistite, dobro operite, prosušite i isecite na jednake potkovice. Sitno isecite beli luk i peršunov list. U vatrostanu činiju naspite ulje i stavite isečenu ribu. Blago promešajte da ulje obloži komade ribe. U svaki komad šarana utrljajte beli luk, peršunovov list, so i malo bibera. Složite potkovice šarana u istoj vatrostanoj činiji i stavite činiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni 20 minuta.
Posle 20 minuta pečenja naspite kvalitetno belo vino preko šarana i nastavite pa pečete pijanog šarana još oko 20 minuta dok se riba lepo ne zapeče do zlatno žute, hrskave boje. Isecite limun na kolutove i poslužite ga sa gotovim pijanim šaranom.