Рецепт за ПИЈАНОГ ШАРАНА - За све који посте, предлог за ГЛАВНО ЈЕЛО вечерас, дочекајте госте спремни
Најбољи начин да припремите ову врсту рибе, одушевићете се.
Уколико још увек нисте одлучили шта ћете да спремате за вечерашњу или трпезу за репризу Нове Године, а постите или очекујете госте који посте, ево предлога за вас.
Реч је о пијаном шарану.
Потребно је:
- 2 кг шарана
- 2 дл белог вина
- 0,5 дл уља
- 5 ченова белог лука
- 1 супена кашика першуновог листа
- 2 кафене кашичице соли
- 0,5 кафене кашичице бибера
- 1 комад лимуна
Припрема:
За припрему пијаног шарана шарана очистите, добро оперите, просушите и исеците на једнаке потковице. Ситно исеците бели лук и першунов лист. У ватростану чинију наспите уље и ставите исечену рибу. Благо промешајте да уље обложи комаде рибе. У сваки комад шарана утрљајте бели лук, першуновов лист, со и мало бибера. Сложите потковице шарана у истој ватростаној чинији и ставите чинију у рерну загрејану на 200 степени 20 минута.
После 20 минута печења наспите квалитетно бело вино преко шарана и наставите па печете пијаног шарана још око 20 минута док се риба лепо не запече до златно жуте, хрскаве боје. Исеците лимун на колутове и послужите га са готовим пијаним шараном.