Recept za PODVARAK bez kiselog kupusa - Evo kako da vam ispadne jednako ukusan sa svežim
Dok se kupus ne ukiseli, možete ovo jelo pripremati i sa svežim glavicama.
Ipak, dok kupus ne bude spreman, omiljeno jelo mnogih, podvarak možete praviti i od svežeg kupusa, a evo i kako.
Potrebni su vam:
1-1.5 kg svežeg kupusa
meso po potrebi pileće ili juneće
2-3 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
1 svezi paradajz (oko 100-150g)
oko 150 ml ulja
2-3 čena belog luka
aleva slatka paprika
začin
malo bibera
sirće
Postupak:
Sitno iseckati kupus, zatim ga posoliti, staviti ulje i sirće (malo manje kiselo nego za salatu).
Sitno iseckati luk i dinstati ga na ulju, zatim dodati jednu sitno rendanu šargarepu, zajedno sa lukom dinstati oko 5 min i na kraju dodati jedan sitno iseckan paradajz (može i kuvani oko 100-150ml), sve zajedno propržiti i dodati malo aleve paprike (1 kašičica odprilike).
U šerpu za kuvanje staviti predhodno napravljenu smesu pa zatim preko toga iseckani i začinjeni kupus i meso, a preko toga iseckati beli luk, malo mlevenog bibera i dodati začin. To promešati i naliti mlakom vodom da prekrije kupus.
Kuvati na tihoj vatri (ja obicno okrenem dugme na el.sporetu na 2) oko 1h, a zatim zapeći u rerni zagrejanoj na 200C još oko 30-45min (dok ne ispari voda).