Recept za POSNE PIHTIJE sa POVRĆEM - Ukusno i dekorativno predjelo oduševiće sve goste, odlično za slavsku trpezu
Ne samo da izgleda lepo, već je i veoma ukusno.
Predstavljamo vam recept za pihtije sa povrćem, posne su pa mogu biti idealne za posnu trpezu tokom praznika ili ukoliko slavite slavu u toku posta.
Evo šta je potrebno za ovo ukusno i dekorativno jelo i kako se priprema.
- 1-2 kg raznog nasečenog povrća (po 100 gr. boranije, graška, šargarepe, kelja, kelerabe, brokolija, karfiola..)
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kesice želatina, posnog (ili 8 listova)
- 2 manja kisela krastavca
- 1 kuvana cvekla
- peršunov list (može i sušeni)
- ulje, so
Povrće obarite u slanoj vodi. Sve osim graška iseći na kolutove ili cvetiće, staviti u đevđir da se ocedi.
U staklenu činiju složiti povrće, u sredini stavite boraniju. a okolo složite venčiće od ostalog povrća. Preliti uljem. Želatin otopite po upustvu pa ga dodajte u mlaku vodu gde se kuvalo povrće. Dodati u vodu i sirće pa prelijte povrće.
Staviti na led da bi se što ranije steglo. Po serviranju ukrasite izrendanom kuvanom cveklom, sitno sečenim krastavčićima ili peršunovim listom.
U nastavaku je dodatni recept za posne pihtije sa ribom.