Recept za pravi SRPSKI SOMUN - Vruće lepinje na stolu za manje od 40 minuta, ništa lakše
Za sve ljubitelje svežeg hleba i peciva.
Predstavljamo vam recept za somun, lepinju koju su pravili naši stari. Veoma je mekana i vazdušasta i slaže se uz gotovo svako jelo, a posebno će vam biti zanimljiva ukoliko volite hleb da umačete u razna jela.
Hleb za prave sladokusce.
Sastojci:
- 300g mlake vode
- 30g svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 400 – 500 g brašna
- malo soli
- 2-3 kašike ulja
U malo mlake vode rastvoriti kvasac, dodati šećer. Kada se kvasac rastopi, dodati preostalu vodu, ulje, brašno i so. Zamesiti glatko testo, ne previše tvrdo. Pokriti i ostaviti da naraste. Zatim premesiti testo i podeliti ga na jednake loptice (oko 200 g svaka). Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Svaku lopticu rukama rastanjiti u obliku tanjira. Na pleh staviti pek papir, posuti brašnom, pa poređati somune. Ponovo pokriti krpom i ostaviti 10 minuta.
Rernu zagrejati na 250 stepeni C i peći oko 15-20 minuta. Temperaturu možete smanjiti na 200 stepeni. Kad se somuni ispeku, izvaditi iz rerne, pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje.
Ako želite da somun bude još vazdušastiji moraćete da dodate malo sode bikarbone ili praška za pecivo.