Рецепт за прави СРПСКИ СОМУН - Вруће лепиње на столу за мање од 40 минута, ништа лакше
За све љубитеље свежег хлеба и пецива.
Представљамо вам рецепт за сомун, лепињу коју су правили наши стари. Веома је мекана и ваздушаста и слаже се уз готово свако јело, а посебно ће вам бити занимљива уколико волите хлеб да умачете у разна јела.
Хлеб за праве сладокусце.
Састојци:
- 300г млаке воде
- 30г свежег квасца
- 1 кашика шећера
- 400 – 500 г брашна
- мало соли
- 2-3 кашике уља
У мало млаке воде растворити квасац, додати шећер. Када се квасац растопи, додати преосталу воду, уље, брашно и со. Замесити глатко тесто, не превише тврдо. Покрити и оставити да нарасте. Затим премесити тесто и поделити га на једнаке лоптице (око 200 г свака). Покрити крпом и оставити да одстоји 10 минута.
Сваку лоптицу рукама растањити у облику тањира. На плех ставити пек папир, посути брашном, па поређати сомуне. Поново покрити крпом и оставити 10 минута.
Рерну загрејати на 250 степени Ц и пећи око 15-20 минута. Температуру можете смањити на 200 степени. Кад се сомуни испеку, извадити из рерне, покрити их крпом и оставити да одстоје.
Ако желите да сомун буде још ваздушастији мораћете да додате мало соде бикарбоне или прашка за пециво.