Чоколадна ШИРЛИ ТЕМПЛ ТОРТА - Рецепт који ће одушевити све сладокусце и љубитеље чоколаде
Ево како се припрема и шта је потребно од састојака.
Уколико славите Светог Јована или желите да изненадите укућане дивном чоколадном посластицом, ево предлога.
Реч је о торти Ширли Темпл. У наставку су састојци и поступак припреме.
Састојци:
Кора
- 7 јаја
- 140 г шећера
- 100 г чоколаде за кување
- 140 г печених млевених лешника
Фил:
- 4 јаја
- 160 г шећера
- 150 г чоколаде за кување
- 200 г маслаца или маргарина
Припрема:
За коре пенасто умутите жуманца са шећером. Додајте истопљену чоколаду, измешајте, па додајте и лешнике. Беланца умутите у чврст снег и додајте постепено претходној смеси мешајући ручно.
Пеците у четвртастом калупу на 180 степени у претходно загрејаној рерни око 15 минута. После тога исеците на четири траке.
За фил миксером пенасто умутите цела јаја и шећер. Додајте и чоколаду и кувајте на пари уз често ручно мешање око десетак минута. Оставите да се охлади, па затим у фрижидер да се стегне. И после хлађења у фрижидеру неће бити јако чврсто, само густ фил.
Пенасто умутите маслац који треба да буде мекан тек толико да може да се мути миксером, петнаестак минута после вађења из фрижидера. Додајте му постепено чоколадни фил стално мутећи миксером.
Пазите да се не мути превише дуго јер ће фил постајати светлији и мекши, па чим се сједине, престаните с мућењем.
Филујте између кора, украсите по жељи и пре служења оставите на неколико сати у фрижидер.