Čokoladna ŠIRLI TEMPL TORTA - Recept koji će oduševiti sve sladokusce i ljubitelje čokolade
Evo kako se priprema i šta je potrebno od sastojaka.
Ukoliko slavite Svetog Jovana ili želite da iznenadite ukućane divnom čokoladnom poslasticom, evo predloga.
Reč je o torti Širli Templ. U nastavku su sastojci i postupak pripreme.
Sastojci:
Kora
- 7 jaja
- 140 g šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 140 g pečenih mlevenih lešnika
Fil:
- 4 jaja
- 160 g šećera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 200 g maslaca ili margarina
Priprema:
Za kore penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte istopljenu čokoladu, izmešajte, pa dodajte i lešnike. Belanca umutite u čvrst sneg i dodajte postepeno prethodnoj smesi mešajući ručno.
Pecite u četvrtastom kalupu na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Posle toga isecite na četiri trake.
Za fil mikserom penasto umutite cela jaja i šećer. Dodajte i čokoladu i kuvajte na pari uz često ručno mešanje oko desetak minuta. Ostavite da se ohladi, pa zatim u frižider da se stegne. I posle hlađenja u frižideru neće biti jako čvrsto, samo gust fil.
Penasto umutite maslac koji treba da bude mekan tek toliko da može da se muti mikserom, petnaestak minuta posle vađenja iz frižidera. Dodajte mu postepeno čokoladni fil stalno muteći mikserom.
Pazite da se ne muti previše dugo jer će fil postajati svetliji i mekši, pa čim se sjedine, prestanite s mućenjem.
Filujte između kora, ukrasite po želji i pre služenja ostavite na nekoliko sati u frižider.