SALMONELA I EŠERIHIJA U NAJAVI - Namirnice koje treba izbegavati u marketima, mnogi ih uzimaju iz praktičnih razloga
Obratite pažnju prilikom kupovine. To što ćete uštedeti par minuta tokom pripreme, može vas kasnije mnogo više koštati.
Inspektori sigurnosti hrane često su prva linija odbrane kada je u pitanju identifikovanje izbijanja bakterija - Salmonela i Ešerihije koli, prolazeći intenzivnu obuku kako bi najbolje prepoznali problematična područja.
Evo koje namirnice sanitarni inspektori uvek izbegavaju u supermarketima:
Nepasterizovano mleko
Nepasterizovano mleko je piće koje regulatori sigurnosti hrane obično izbegavaju jer mleko nije prošlo proces zagrevanja koji ubija patogene, produžava vek trajanja i čini piće sigurnijim za konzumiranje.
Kao rezultat toga, ovo mleko je dom mnogim štetnim klicama kao što su Salmonela, Ešerihija koli, Listerija, Brucela i druge, piše Mirror.
Najvažnije pravilo je da sva hrana bude održavana na temperaturi od 57 Celzijusa ili više, ili ispod 5 Celzijusa ako se čuva na hladnom.
Inspektori takođe uvek pogledaju da li je zaštita protiv kijanja na mestu i čista, te jesu li klešta čista i dostupna.
Klice
Iako stručnjaci ne savetuju potpuno izbegavanje klica, upozoravaju da je ključno oprati sve proizvode pre konzumiranja jer mogu da sadrže štetne bakterije poput Ešerihije koli i Salmonele.
Unapred naseckano voće i povrće
Inspektori su izrazito protiv unapred iseckanih dinja, ističući da su one najosetljivije na kontaminaciju iz nekoliko razloga: rastom na zemlji, prljava voda može da se zarobi u njima.
Takođe mogu doći u kontakt s izmetom životinja. Kora dinje takođe je osetljiva na rast bakterija jer se patogeni mogu zalepiti za koru i eventualno prodreti u nju.