САЛМОНЕЛА И ЕШЕРИХИЈА У НАЈАВИ - Намирнице које треба избегавати у маркетима, многи их узимају из практичних разлога
Обратите пажњу приликом куповине. То што ћете уштедети пар минута током припреме, може вас касније много више коштати.
Инспектори сигурности хране често су прва линија одбране када је у питању идентификовање избијања бактерија - Салмонела и Ешерихије коли, пролазећи интензивну обуку како би најбоље препознали проблематична подручја.
Ево које намирнице санитарни инспектори увек избегавају у супермаркетима:
Непастеризовано млеко
Непастеризовано млеко је пиће које регулатори сигурности хране обично избегавају јер млеко није прошло процес загревања који убија патогене, продужава век трајања и чини пиће сигурнијим за конзумирање.
Као резултат тога, ово млеко је дом многим штетним клицама као што су Салмонела, Ешерихија коли, Листерија, Бруцела и друге, пише Mirror.
Најважније правило је да сва храна буде одржавана на температури од 57 Целзијуса или више, или испод 5 Целзијуса ако се чува на хладном.
Инспектори такође увек погледају да ли је заштита против кијања на месту и чиста, те јесу ли клешта чиста и доступна.
Клице
Иако стручњаци не саветују потпуно избегавање клица, упозоравају да је кључно опрати све производе пре конзумирања јер могу да садрже штетне бактерије попут Ешерихије коли и Салмонеле.
Унапред насецкано воће и поврће
Инспектори су изразито против унапред исецканих диња, истичући да су оне најосетљивије на контаминацију из неколико разлога: растом на земљи, прљава вода може да се зароби у њима.
Такође могу доћи у контакт с изметом животиња. Кора диње такође је осетљива на раст бактерија јер се патогени могу залепити за кору и евентуално продрети у њу.