SAMO ŠTO STE JELI, A OPET STE GLADNI: Evo kako da pomfrit, pecivo i sir pretvorite u zdrave namirnice i budete siti
Neke od namirnica uzimamo na pogrešan način, neke nam uopšte ne prijaju, ali sve imaju zdraviju zamenu.
Samo što ste jeli i opet ste gladni! Problem nije uvek u količini toga što se pojeli već u vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravim, nedostaje određenih belančevina i vlakana koje pružaju osećaj sitosti.
Jednostavna zamena ili pripremanje hrane na drugi način može imati suprotan efekat.
ISHRANA ZA DUGOVEČNOST: Ove namirnice jedu najzdraviji i najstariji stanovnici planete
Stalno ste GLADNI I ŽEDNI? HITNO IZVADITE KRV! "Obični" simptomi mogu ukazivati na OZBILJNU BOLEST
Pomfrit
Prženi krompirići puni su soli i trans masti koje utiču na hormone u želucu koji su zaslužni za osećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze, u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari. Bolja opcija je kuvani krompir, jer kuvanjem u vodi neće nestati vitamini i skrob kao kod prženja. Lakše ćete utoliti glad, a unećete i manje kalorija.
Ceđeni sok
Ceđeni sok od narandže je zdrav za organizam, ali može da vas učini gladnim. To je zato što mu nedostaje važan deo voća koji je je hranljiv, a to su vlakna. Osim toga, može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja šećera, a time i do osećaja gladi. Voda s komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.
Jogurt s niskim procentom masti
Jogurti s manje masnoća jesu zdraviji, ali nisu dovoljno dobri da vas zasite, pa čim ih popijete vrlo brzo ćete osetiti glad. Kada birate jogurt, gledajte da izbegnete one bogate ugljenim hidratima. Običan jogurt u grčkom stilu ima dovoljno belančevina koje će vas zasititi.
Pločice sa žitarcama
Pločice od žitarica dobar su izbor za laganu užinu, ali iako imaju malo kalorija mogle bi samo da pokrenu glad zbog šećera i ulja kojih ima u njima. Radije posegnite za bademima, lešnicima i drugim orašastim plodovima.
Sir
Mnogi mlečni proizvodi poput sira imaju efekat da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamena je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan.
Način pripreme jaja
Jaja su uopšteno hranljiva, ali mnogi izbegavaju žumanca kako bi uneli manje kalorija. Žumance sadrži masti koje zasite, pa nema razloga da ga izbegavate.
Umaci za salate
Dresing za salatu često je pun soli i šećera, a mnogima je navika da takvim dodacima prekriju svaki list salate. Radije dodajte grčki jogurt i maslinovo ulje.
Žvakaće gume
Mnogi su uvereni da žvakanjem žvakaćih guma sami sebe prevare i umisle da jedu, a pritom ne unose kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan efekat. Želudačani sokovi se usled žvakanja pripremaju za obrok pa se automatski javlja i osećaj gladi.
Jabuke
Voće će uvek zasititi, ali ne i jabuke ako se jedu same. One podižu nivo glukoze i brzo se vare, pa se samim time brže oseti glad. Stoga im dodajte proteine, poput orašastih plodova i upotpunite užinu.
Peciva
Jedva da sadrže vlakna i hranljive materije i neće vas zasititi. Kombinujte ih s jajima ili nekim drugim izvorom proteina.
Pahuljice
Pahuljice su često napravljene sa puno šećera i veštačkih zaslađivača. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom udelu vlakana.