ZDRAVLJE U ČAŠI! Sok od POVRĆA koje vrlo često zanemaruješ, ODLIČNO je za TRUDNICE, čuva KOŽU i detoksikuje!
Dobar osećaj i vitalnost se kriju ovoj namirnici!
Šargarepu često zanemarujemo u ishrani, a mnogi je smatraju samo začinom za supu. Ipak, kada biste znali koliko je šargarepa zdrava i bogata hranljivim namirnicama, uvrstili biste je u svakodnevnu ishranu.
Ona prvenstveno čuva kožu, elastičnost, hidrira, pa je zato dobra za pripremu maski koje se koriste u kućnoj kozmetici. Pred sunčanje je dobro da jedete šargarepu kako biste dobili savršeni preplanuo ten. Pored toga šargarepa detoksikuje, čisti usnu duplju i veoma je zdrava za trudnice.
Duško Tošić NAPUSTIO SRBIJU, objavio svoju novu lokaciju, a Karleuša na totalno DRUGOM mestu sa NJIM!
Posle razvoda potrošila je 200.000 evra na plastične operacije da bi zarađivala milione: "Iznutra i spolja sam neverovatna"
Čuva zdravlje kože
Sok od šargarepe izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinu i likopenu. Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zaceljivanju rana.
Učestalom konzumacijom ovog superzdravog nektara primetićete da vaša koža postaje lepša i blistavija, a bore manje naglašene jer je šargarepa odličan anti ejdž saveznik!
Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju
Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od šargarepe pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i vaš vid noću. Beta-karoten u telu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama.
Zahvaljujući luteinu, redovnim konzumiranjem soka smanjuje se rizik od katarakta i makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.
Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
Svakodnevnom konzumacijom jedne čaše soka od šargare znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Sok od šargarepe također smanjuje tzv. loši holesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti. Jedna je studija takođe pokazala da povećan unos šargarepe u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.
Prevencija različitih oblika raka
Učestalom konzumacijom šargarepe i soka od šargarepe, pokazala su istraživanja, moguće je sprečiti neke oblike raka, poput leukemije, raka prostate, jajnika i dojke.
Karotenoidi, naročito beta-karoten, deluju u organizmu tako što zaustavljaju oštećenja DNK-a, mutacije u ćelijama i upalne procese. Na taj način pružaju snažnu zaštitu od karcinoma.
Čuva zdravlje mozga i snaži njegove funkcije
Sok od šargarepe doprinosi i radu mozga, poboljšava memoriju te snaži kognitivne funkcije. Šargarepa smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji šalju nervi.
Želite li znatno smanjiti rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, redovbo pijte sok od šargarepe
Doprinosi zdravlju usne duplje
Nutrijenti iz šargarepe snaže imunitet te deluju protiv štetnih bakterija i toksina koji se nakupljaju u desnima i usnoj duplji. I njeni minerali imaju snažno antibakterijsko delovanje.
Takođe, ispijanjem soka odmah nakon obroka, sprečićete nakupljanje plaka na zubima. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, sok od šargarepe poboljšaće i vašu probavu, a usto će eliminirati neke štetne bakterije iz probavnog sistema.
Odličan je izbor i za trudnice i bebe!
Sok od šargarepe odličan je izbor za konzumiranje tokom i nakon trudnoće zato što sadrži kalijum, kalcijum, folate, magnezijum i, naravno, vitamin A.
Kalcijum jača bebine kosti, a folati smanjuju rizik od degenerativnih poremećaja u razvoju fetusa. Vitamini A i C iz šargarepe pomažu i majci i bebi da razviju snažan imunitet te da budu otporniji na infekcije.