DŽEM OD KAJSIJE IZ RERNE: Pretvoriće parče hleba u SAVRŠEN DORUČAK, NE sadrži ŠEĆER i nema NEREDA dok ga spremate
Obogatiće palačinke, torte i sve kolače!
Jedno od najomiljenijih voća u letnjim danima je kajsija, a džem od nje obavezan je u kuhinji svake domaćice. Obično ga kuvamo u ovo vreme i nekoliko teglica sakrijemo sami od sebe, kako vbi imalo i za hladnije dane.
Predstavljamo vam jednostavan recept za džem od kajsija, bez šećera. Kako se sprema u rerni, nećete napraviti ni veliki nered u kuhinji tokom pripreme.
Ovaj džem će obogatiti sve kolače, torte i palačinke koje budete pravili, pa i samu krišku hleba pretvoriće u savršen doručak.
NEŠTO SKROZ DRUGAČIJE: Pripremite kod kuće DEZERT IZ ELITNIH RESTORANA, sočna i hrskava PITA SA DINJOM oduševiće svakoga
LAGANI LETNJI RUČAK: Musaka sa tikvicama - najsočnije i najkremastije jelo koje prija baš svima (RECEPT)
Potrebno je:
- 6 kg kajsija
- 300 gr rurmi ili suvoga grožđa
- malo cimeta
Priprema:
Kajsije dobro oprati, odstraniti koščice i delove koji nisu zdravi. Ne morate ih seći, dovoljno je da ih samo prepolovite. Urme ili suvo grožđe potopiti u vodu (najbolje da to uradite još prethodni dan) pa ih ocedite i sameljite.
Smesu od urmi ili suvog grožđa izmešajte sa kajsujama i stavite u šerpu, a potom u rernu na 230 stepeni. Povremeno promešajte.
Kad je reč o šerpi, birajte što širu i tanju, a savetujemo vam da žicu stavite na dno. Nije potrebno poklapanje, već samo povremeno mešanje, odnosno na 15 minuta.
Kuvajte dok voda voda ispari i ostane samo gustina. Po želji možete izblendati štapnim mikserom, a mogu ostati i kajsije u većim komadima. Znaćete da je džem gotov, kad se vidi dno šerpe.
Tegle prethodno dobro oprati, a savetujemo i da ih serilišete na 100 stepeni u rerni. Sipajte vruć džem i dobro zatvorite tegle, a onda ih okrenite naopako. Svaku načenu teglu držati u frižideru.