ЏЕМ ОД КАЈСИЈЕ ИЗ РЕРНЕ: Претвориће парче хлеба у САВРШЕН ДОРУЧАК, НЕ садржи ШЕЋЕР и нема НЕРЕДА док га спремате
Обогатиће палачинке, торте и све колаче!
Једно од најомиљенијих воћа у летњим данима је кајсија, а џем од ње обавезан је у кухињи сваке домаћице. Обично га кувамо у ово време и неколико теглица сакријемо сами од себе, како вби имало и за хладније дане.
Представљамо вам једноставан рецепт за џем од кајсија, без шећера. Како се спрема у рерни, нећете направити ни велики неред у кухињи током припреме.
Овај џем ће обогатити све колаче, торте и палачинке које будете правили, па и саму кришку хлеба претвориће у савршен доручак.
НЕШТО СКРОЗ ДРУГАЧИЈЕ: Припремите код куће ДЕЗЕРТ ИЗ ЕЛИТНИХ РЕСТОРАНА, сочна и хрскава ПИТА СА ДИЊОМ одушевиће свакога
ЛАГАНИ ЛЕТЊИ РУЧАК: Мусака са тиквицама - најсочније и најкремастије јело које прија баш свима (РЕЦЕПТ)
Потребно је:
- 6 кг кајсија
- 300 гр рурми или сувога грожђа
- мало цимета
Припрема:
Кајсије добро опрати, одстранити кошчице и делове који нису здрави. Не морате их сећи, довољно је да их само преполовите. Урме или суво грожђе потопити у воду (најбоље да то урадите још претходни дан) па их оцедите и самељите.
Смесу од урми или сувог грожђа измешајте са кајсујама и ставите у шерпу, а потом у рерну на 230 степени. Повремено промешајте.
Кад је реч о шерпи, бирајте што ширу и тању, а саветујемо вам да жицу ставите на дно. Није потребно поклапање, већ само повремено мешање, односно на 15 минута.
Кувајте док вода вода испари и остане само густина. По жељи можете изблендати штапним миксером, а могу остати и кајсије у већим комадима. Знаћете да је џем готов, кад се види дно шерпе.
Тегле претходно добро опрати, а саветујемо и да их серилишете на 100 степени у рерни. Сипајте врућ џем и добро затворите тегле, а онда их окрените наопако. Сваку начену теглу држати у фрижидеру.