LEKARI SAVETUJU: Ako jedete 12 ŠLJIVA DNEVNO smanjićete rizik od dobijanja OVIH 12 BOLESTI
Šljive bi trebalo jesti sveže jer sadrži vitamine C, B6, B2, B3, K, magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 miligrama na 100g, kalijuma.
Ako svakoga dana pojedete 12 šljiva, u toku dva meseca, znatno ćete spustiti nivo lošeg holesterola u krvi, tvrde naučnici. Pored toga, ojačaćete kosti i smanjiti rizik od bolesti debelog creva.
Antioksidansi iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara i visokog holesterola.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/05/09/shutterstock_1299304069.jpg?itok=puo9HXSA)
MUČI VAS NESANICA? Stručnjaci su osmislili 2 posebne TEHNIKE uz koje ćete zaspati za 60 ili 120 SEKUNDI
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/01/31/jk.jpg?itok=xAg2SZvt)
KARLEUŠA OBNAŽENA NA NASTUPU: Svi gledali njeno GOLO TELO, pevačica u kameru pokazala ovaj DETALJ! (FOTO)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/07/18/shutterstock_347355662.jpg?itok=jMk9Bsic)
REZULTAT nakon PRANJA odeće je NEVEROVATAN: Evo ŠTA SE DESI kada ubacite VLAŽNU MARAMICU u mašinu za veš!
Šljiva obiluje i vlaknima i zato je nezaobilazan izbor u slučaju otežanog pražnjenja i zatvora. Dihidroksi-fenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.
Ima podataka koji ukazuju da 100 grama šljiva dnevno u periodu od tri meseca znatno poveća markere u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.
Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi i tako smanje rizik od dijabetesa tipa 2. One mogu da smanje i nivo triglicerida i glukoze u krvi, pokazala su istraživanja, a za to je zaslužan lutein. Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na insulin, a pozitivno utiču i na insulinsku osetljivost.
Šljive su bogate bakrom
Taj mineral u ljudskom organizmu odgovoran je za stvaranje vezivnih proteina tkiva - kolagena i elastina. Stoga se može reći da je šljiva važna ne samo za jačanje kostiju, već i zidova krvnih sudova, mišićnih vlakana i kože.
U ovo doba godine šljivu bi trebalo jesti svežu jer sadrži vitamine C, B6, B2, B3, K, magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 miligrama na 100 grama kalijuma. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj mineral odgovoran je da ne dođe do zgušnjavanja trombocita, proces koji je uzrok za aterosklerozu i druge bolesti srca.