ЛЕКАРИ САВЕТУЈУ: Ако једете 12 ШЉИВА ДНЕВНО смањићете ризик од добијања ОВИХ 12 БОЛЕСТИ
Шљиве би требало јести свеже јер садржи витамине Ц, Б6, Б2, Б3, К, магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 милиграма на 100г, калијума.
Ако свакога дана поједете 12 шљива, у току два месеца, знатно ћете спустити ниво лошег холестерола у крви, тврде научници. Поред тога, ојачаћете кости и смањити ризик од болести дебелог црева.
Антиоксиданси из шљива уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара и високог холестерола.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/05/09/shutterstock_1299304069.jpg?itok=puo9HXSA)
МУЧИ ВАС НЕСАНИЦА? Стручњаци су осмислили 2 посебне ТЕХНИКЕ уз које ћете заспати за 60 или 120 СЕКУНДИ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/01/31/jk.jpg?itok=xAg2SZvt)
КАРЛЕУША ОБНАЖЕНА НА НАСТУПУ: Сви гледали њено ГОЛО ТЕЛО, певачица у камеру показала овај ДЕТАЉ! (ФОТО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/07/18/shutterstock_347355662.jpg?itok=jMk9Bsic)
РЕЗУЛТАТ након ПРАЊА одеће је НЕВЕРОВАТАН: Ево ШТА СЕ ДЕСИ када убаците ВЛАЖНУ МАРАМИЦУ у машину за веш!
Шљива обилује и влакнима и зато је незаобилазан избор у случају отежаног пражњења и затвора. Дихидрокси-фенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.
Има података који указују да 100 грама шљива дневно у периоду од три месеца знатно повећа маркере у крви који показују повећање густоће костију.
Шљиве имају низак гликемијски индекс, што значи да могу да помогну у контроли нивоа шећера у крви и тако смање ризик од дијабетеса типа 2. Оне могу да смање и ниво триглицерида и глукозе у крви, показала су истраживања, а за то је заслужан лутеин. Такође, флавоноиди у шљивама смањују ризик од отпорности на инсулин, а позитивно утичу и на инсулинску осетљивост.
Шљиве су богате бакром
Тај минерал у људском организму одговоран је за стварање везивних протеина ткива - колагена и еластина. Стога се може рећи да је шљива важна не само за јачање костију, већ и зидова крвних судова, мишићних влакана и коже.
У ово доба године шљиву би требало јести свежу јер садржи витамине Ц, Б6, Б2, Б3, К, магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 милиграма на 100 грама калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај минерал одговоран је да не дође до згушњавања тромбоцита, процес који је узрок за атеросклерозу и друге болести срца.