SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI I MOŽDANOG UDARA: Evo zašto RIBA treba da se nađe na vašem MENIJU!
Ako već retko jedete ribu, pobrinite se da jedete onu koja ima najbolji učinak na vaše zdravlje!
Zdrava prehrana podrazumeva da se svake nedelje na vašem jelovniku barem jedan dan nađe riba. Stručnjaci preporučuju da nedeljno pojedemo približno 300 grama ribe, ali retki se prdržavaju ovih preporuka.
Pravo je leglo bakterija: Evo koliko često treba menjati dasku za sečenje
Vodič za kupovinu hleba: Obavezno obratite pažnju na ovih šest karakteristika
NJIHOVA LJUBAV JE JAČA NEGO IKAD: Evo kako je Slađa Alegro čestitala mužu Dan zaljubljenih! (FOTO)
Riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline imaju višestruko dobar učinak na vaše srce, a pronalazimo ih u masnijoj ribi, čije meso obiluje ovim zdravim masnoćama. Svega nekoliko porcija od 120 g ove ribe nedeljno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 36 odsto. Takođe, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alchajmera.
Takozvana bela riba sadrži manje kalorija od masnih vrsta ribe, a istovremeno je puna proteina. Na primer, ribe s niskim udelom masti kao što su bakalar, brancin ili oslić sadrže manje od 120 kalorija u porciji veličine 90 grama i pritom vam daju mnogo proteina.
Ukoliko niste ljubitelj ribe, a želite svoju prehranu obogatiti s više morskih plodova, brancin je odlična polazna tačka. Njihovo meso blagog je ukusa i mirisa i odlično im pristaju različite vrste marinada.