Sočne VANILICE od masti koje se NE MRVE, a ostaju sveže danima - Filovane DŽEMOM i posute šećerom u prahu odlične su uz KAFU i čaj
Njihovo slatko visočanstvo - vanilice. Najjednostavnije i najlepše - takvi su ovi starinski kolačići.
Kada pomislimo na domaće kolače, vanilice zauzimaju posebno mesto u srcima mnogih. Ova tradicionalna poslastica nije samo omiljena među slatkoljupcima, već se često nalazi na trpezi tokom praznika i porodičnih okupljanja. Ovaj recept za sočne vanilice od masti garantuje savršenu teksturu koja se ne mrvi, a ostaju sveže i nekoliko dana.
Sastojci:
Za pripremu ovih ukusnih vanilica, potrebno je:
- 300 g masti
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Džem po izboru (najbolje od kajsije ili ribizle)
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Krenite tako što ćete u većoj posudi penasto umutiti mast i šećer, dodajući jaja i vanilin šećer. Dobro sjedinite sve sastojke dok smesa ne postane glatka. U drugoj posudi, pomešajte brašno sa praškom za pecivo, a zatim postepeno dodajte ovu mešavinu u smesu od masti. Umutite dok ne dobijete meko testo.
Nakon što je testo pripremljeno, oblikujte male kuglice koje ćete zatim spljoštiti i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta, dok blago ne porumene.
Kada se vanilice ohlade, filujte ih džemom po izboru i spajajte u parove. Na kraju, pospite šećerom u prahu za taj savršeni završni dodir.
Ove sočne vanilice su idealne uz kafu ili čaj, a zahvaljujući korišćenju masti, ostaju sveže i sočne danima. Njihova nežna aroma vanile i bogatstvo džema učiniće svaki zalogaj pravim užitkom.
Pripremite ove ukusne vanilice i uživajte u trenucima sa porodicom i prijateljima! Biće pravi hit na svakoj trpezi, a svi će tražiti još jedan komad. Ne zaboravite da podelite recept, jer dobra slastica uvek zaslužuje da se deli!