BAKLAVA BEZ KORA S ORASIMA UKUSNIJA OD ORIGINALNE - Topi se u ustima koliko je SOČNA, nije preslatka i začas gotova
Recept za baklavu bez kora morate zabeležiti, jer svako ko je bude probao, sigurno će vam tražiti reecept.
Baklava bez kora sa orasima se pravi neverovatni lako, te upeva i onim neiskusnim domaćicama koje ne vole da provode mnogo vremena u kuhinji. Sa druge strane, njenom ukusu ne može apsolutno niko da odoli!
Sastojci:
3 jaja
150g šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika pšeničnog griza
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
200g mlevenih oraha
Za posipanje:
400g šećera
450ml vode
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke, pa na kraju mlevene orahe, i lagano sve sjediniti, mešajući odozdo prema gore.
Smesu sipati u nauljen i brašnom posut pleh (20x25) i kašikom poravnati. Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok kora lepo ne porumeni.
Dok se kora hladi skuvati sirup - potrebno je da šećer i voda proključaju. Kada se kora prohladila, isecite je nakocke i dobro natopite toplim sirupom. Potom ovu preukusnu poslasticu ostavite da se prohladi, pa ukrasite mlevenim orasima i spremna je za posluženje!
Srbija Danas/Stil, I.B./Prenela J.Š.