POSNA ŠTRUDLA puna oraha, džema i maka - Ukusom osvaja i one koji ne poste, sveža i meka i sutradan
Jednom kada napravite ovu posnu štrudlu, shvatićete da više nikada nećete praviti mrsnu. Toliko je dobra
Potrebno za fil:
300ml. čaja od jagode
400gr. mlevenog maka
150-200gr. šećera
4 kašike džema
100gr. suvog grožđa
150gr. mlevenih oraha, po potrebi dodati još 50-100ml. čaja ili otopljeni posni margarin.
Potrebno za testo:
500gr. brašna
5 kašika šećera
15gr. kvasca
1 prašak za pecivo
125gr. posnog margarina + 50gr. za premazivanje
200ml. vode do 250ml.
Kora od 1 limuna, prsohvat soli.
Priprema:
Napravite fil tako što ćete prvo da skuvate čaj od jagode. Zatim ćete izmešati mak, orahe, šećer i džem, pa dodati vreo čaj da popari mak. Kada sve to lepo izmeštate, napravite testo.
Testo pravite tako što ćete aktivirati kvasac sa vodom i šećerom. Izmeštai brašno i prašak za pecivo, dodati margarin, limunov sok, aktiviran kvasac i vodu. Kada lepo sve umesite, razvijte testo što tanje i bogato ga premažite filom. Stavite u mlaku ili hladnu rernu, pa pecite na 180 stepeni Celzijusa.