Dekorativna i ukusna POSNA OBLANDA sa džemom i keksom - Sprema se za 15 minuta, a ORASI joj daju dodatnu aromu i neverovatan miris
Oblanda koju možete spremiti bukvalno za 15 minuta. Vrlo ukusna i dekorativna. Možete je dekorisati čokoladom a možete poslužiti i bez.
Ako ste u potrazi za brzim, jednostavnim, ali izuzetno ukusnim posnim desertom koji će oduševiti sve prisutne, onda je posna oblanda sa džemom i keksom pravi izbor za vas! Ovaj dezert je savršen za sve prilike – od prazničnih trenutaka do običnih porodičnih okupljanja. Ne samo da je izuzetno brz i jednostavan za pripremu, već je i pravi raj za nepce.
Kombinacija mekanih kora, slatkog džema i hrskavog keksa čini oblandu savršenim desertom za sve ljubitelje slatkiša, dok orasi dodaju posebnu aromu i neverovatno bogat miris koji će vam zasigurno ulepšati svaki zalogaj. Ovaj desert se priprema za samo 15 minuta, a uz minimalno ulaganje truda, pruža maksimalan užitak i oduševljenje vaših ukućana ili gostiju.
Krenimo odmah s pripremom ove jednostavne, a vrlo dekorativne posne oblande koja će osvojiti sve svojim ukusom i mirisom!
Sastojci
-2 lista male oblande
-350g džema po vašem izboru-6 punih kašika
-250g keksa - 34 komada
Fil
-100ml vode
-100g šećera-5 punih kasika
-125g maslaca ili margarina
-50g čokolade za kuvanje
-1 kašika kakao praha
-70g mlevenih oraha
-150g mlevenog keksa-u videu bevita keks
-1 kašika ekstrata ruma-po želji
Za dekoraciju-po želji
-50g bele čokolade za kuvanje
-50g crne čokolade za kuvanje
-6 kašika slatke pavlake
Za posnu varijantu koristite postan keks i postan margarin.
Priprema
Za fil prvo u maloj šerpi pomešajte vodu i šećer i stavite na srednju vatru. Mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi, a smesa se malo zgusne. Zatim, dodajte maslac ili margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte dok se sve ne rastopi i sjedini. Kada smesa postane glatka, dodajte kakao prah, mlevene orahe i mleveni keks, pa sve dobro promešajte. Na kraju, po želji možete dodati i ekstrakt ruma kako biste dobili dodatnu aromu. Smesa treba da bude gusta i kremasta, ali dovoljno kompaktna da može da se razmazuje po oblandi.
Nakon što ste pripremili fil, uzmite dva lista oblande i jedan po jedan namažite sa džemom po vašem izboru. Džem možete koristiti bilo koji, ali preporučujemo da odaberete neki voćni džem, poput kajsije, šljive ili jagode, koji će dati lep kontrast kremastom filu.
Zatim, po dnu jednog lista oblande stavite sloj filovanog keksa, a preko njega rasporedite fil, pažljivo premazujući celu površinu. Kada ste ravnomerno rasporedili fil, stavite drugi sloj oblande i ponovite postupak, pritiskajući lagano kako bi se sve dobro sjedinilo. Ovaj postupak ponovite dok ne potrošite sve sastojke.
Za dekoraciju, bele i crne čokolade otopite na pari zajedno sa slatkom pavlakom. Kada se smesa dobro sjedini, prelijte oblandu sa čokoladnom glazurom. Ako želite, možete ukrasiti oblandu i dodatnim mlevenim orasima ili čak komadićima keksa, što će joj dati dodatnu teksturu i lepotu.
Kada završite sa dekoracijom, ostavite oblandu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider na nekoliko sati kako bi se lepo stegla i sve ukuse se proželi.
Posna oblanda sa džemom i keksom je sada spremna da se poslužite! Uživajte u ovom brzom, jednostavnom, a izuzetno ukusnom desertu.