POSNA GIBANICA oko koje se otimaju i oni koje ne poste - Svakome uspeva, a tajna je u tome da jaja zamenite sa 2 sastojka
Omiljenu srpsku pitu - gibanicu - napravite u posnoj verziji.
Kada pomislimo na gibanicu, verovatno zamišljamo sočne slojeve testa, bogat fil i predivnu, zlatnu koricu koja se topi u ustima. No, šta ako vam kažemo da postoji verzija ovog omiljenog jela koja je posna, ali ni po čemu ne zaostaje za klasičnom?
Ova posna gibanica je toliko ukusna da će se oko nje otimati i oni koji ne poste! Tajna je u jednostavnim, ali magičnim sastojcima – dve posebne zamena za jaja koja čine da gibanica bude savršeno sočna i izdašna, a niko neće primetiti razliku.
Svakome ko je probao, ova gibanica je postala nezaobilazna, bez obzira na to da li je posni period ili ne. A tajna njenog savršenstva krije se u samo dva sastojka – i obećavamo da neće biti kompromisa ni u ukusu ni u teksturi.
Ako želite da iznenadite svoje ukućane ili goste i ponudite im nešto što će ih ostaviti bez reči, posna gibanica je pravi izbor.
Sastojci:
500 g gotovih kora
500 g posnog feta sira
2 posne kisele pavlake (male)
1 šolja kisele vode
3 kašike mlevenog laka
7,5 čaša vode
2 kašičice praška za pecivo
1/2 šolje ulja
1 kašičica soli
Priprema:
U posudi pomešajte kiselu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni feta sir. U drugoj posudi pomešajte mleveni lan i vodu (to je zamena za jaja) i dobro sjedinite, pa dodajte u smesu i sve dobro promešajte. Tepsiju nauljite, pa svaku koru umočite u smesu i zgžvajte, pa ređajte u tepsiju. Preostali fil sipajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Prijatno!