ПОСНА ГИБАНИЦА око које се отимају и они које не посте - Свакоме успева, а тајна је у томе да јаја замените са 2 састојка
Омиљену српску питу - гибаницу - направите у посној верзији.
Када помислимо на гибаницу, вероватно замишљамо сочне слојеве теста, богат фил и предивну, златну корицу која се топи у устима. Но, шта ако вам кажемо да постоји верзија овог омиљеног јела која је посна, али ни по чему не заостаје за класичном?
Ова посна гибаница је толико укусна да ће се око ње отимати и они који не посте! Тајна је у једноставним, али магичним састојцима – две посебне замена за јаја која чине да гибаница буде савршено сочна и издашна, а нико неће приметити разлику.
Свакоме ко је пробао, ова гибаница је постала незаобилазна, без обзира на то да ли је посни период или не. А тајна њеног савршенства крије се у само два састојка – и обећавамо да неће бити компромиса ни у укусу ни у текстури.
Ако желите да изненадите своје укућане или госте и понудите им нешто што ће их оставити без речи, посна гибаница је прави избор.
Састојци:
500 г готових кора
500 г посног фета сира
2 посне киселе павлаке (мале)
1 шоља киселе воде
3 кашике млевеног лака
7,5 чаша воде
2 кашичице прашка за пециво
1/2 шоље уља
1 кашичица соли
Припрема:
У посуди помешајте киселу павлаку, киселу воду, прашак за пециво, со и измрвљени фета сир. У другој посуди помешајте млевени лан и воду (то је замена за јаја) и добро сједините, па додајте у смесу и све добро промешајте. Тепсију науљите, па сваку кору умочите у смесу и згжвајте, па ређајте у тепсију. Преостали фил сипајте преко. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута. Пријатно!