Декоративна и укусна ПОСНА ОБЛАНДА са џемом и кексом - Спрема се за 15 минута, а ОРАСИ јој дају додатну арому и невероватан мирис
Обланда коју можете спремити буквално за 15 минута. Врло укусна и декоративна. Можете је декорисати чоколадом а можете послужити и без.
Ако сте у потрази за брзим, једноставним, али изузетно укусним посним десертом који ће одушевити све присутне, онда је посна обланда са џемом и кексом прави избор за вас! Овај дезерт је савршен за све прилике – од празничних тренутака до обичних породичних окупљања. Не само да је изузетно брз и једноставан за припрему, већ је и прави рај за непце.
Комбинација меканих кора, слатког џема и хрскавог кекса чини обланду савршеним десертом за све љубитеље слаткиша, док ораси додају посебну арому и невероватно богат мирис који ће вам засигурно улепшати сваки залогај. Овај десерт се припрема за само 15 минута, а уз минимално улагање труда, пружа максималан ужитак и одушевљење ваших укућана или гостију.
Кренимо одмах с припремом ове једноставне, а врло декоративне посне обланде која ће освојити све својим укусом и мирисом!
Састојци
-2 листа мале обланде
-350г џема по вашем избору-6 пуних кашика
-250г кекса - 34 комада
Фил
-100мл воде
-100г шећера-5 пуних касика
-125г маслаца или маргарина
-50г чоколаде за кување
-1 кашика какао праха
-70г млевених ораха
-150г млевеног кекса-у видеу бевита кекс
-1 кашика екстрата рума-по жељи
За декорацију-по жељи
-50г беле чоколаде за кување
-50г црне чоколаде за кување
-6 кашика слатке павлаке
За посну варијанту користите постан кекс и постан маргарин.
Припрема
За фил прво у малој шерпи помешајте воду и шећер и ставите на средњу ватру. Мешајте док се шећер потпуно не растопи, а смеса се мало згусне. Затим, додајте маслац или маргарин и чоколаду за кување, па мешајте док се све не растопи и сједини. Када смеса постане глатка, додајте какао прах, млевене орахе и млевени кекс, па све добро промешајте. На крају, по жељи можете додати и екстракт рума како бисте добили додатну арому. Смеса треба да буде густа и кремаста, али довољно компактна да може да се размазује по обланди.
Након што сте припремили фил, узмите два листа обланде и један по један намажите са џемом по вашем избору. Џем можете користити било који, али препоручујемо да одаберете неки воћни џем, попут кајсије, шљиве или јагоде, који ће дати леп контраст кремастом филу.
Затим, по дну једног листа обланде ставите слој филованог кекса, а преко њега распоредите фил, пажљиво премазујући целу површину. Када сте равномерно распоредили фил, ставите други слој обланде и поновите поступак, притискајући лагано како би се све добро сјединило. Овај поступак поновите док не потрошите све састојке.
За декорацију, беле и црне чоколаде отопите на пари заједно са слатком павлаком. Када се смеса добро сједини, прелијте обланду са чоколадном глазуром. Ако желите, можете украсити обланду и додатним млевеним орасима или чак комадићима кекса, што ће јој дати додатну текстуру и лепоту.
Када завршите са декорацијом, оставите обланду да се охлади на собној температури, а затим је ставите у фрижидер на неколико сати како би се лепо стегла и све укусе се прожели.
Посна обланда са џемом и кексом је сада спремна да се послужите! Уживајте у овом брзом, једноставном, а изузетно укусном десерту.