3 ПОСНА рецепта Славице Роквић идеална за СЛАВСКУ трпезу - Пита је ПРЕУКУСНА и хладна, а колач се једе без гриже савести
Славице Роквић одушевљава пратиоце на Инстаграму изванредним умећем у кухињи, сама смишља рецепте за јела која нестају брзином светлости са стола.
Књижевница Славица Роквић, супруга легендарног певача народне музике Маринка Роквића, носи титулу сјајне куварице које прави веома необична јела неодољивог укуса. Овога пута смо издвојили 3 феноменална рецепта ове прелепа даме за посну трпезу.
1. Необична кромпир салата
Састојци:
црвени кромпир исечен на колутове
печена црвена паприка
сремуш сецкан на резанце
црни и бели лук
лист маслачка
першун
зелене маслине
цвет свешег невена
со
шарени млевени бибер
алкохолно сирће ("Знам да није баш најздравије, али ми оно даје пуноћу укуса кромпир салати, ви можете јабуково, све је ствар укуса", поручује Славица.)
маслиново уље и мало уља од коштица грожђа
Припрема:
Кромпир скувајте, црвене паприке испеците, а потом све намирнице исецкајте, додајте зачине и све добро измешајте.
Славица истиче да јој ова салата врло често мења и оброк.
2. Посна пита са патлиџаном
Састојци:
500 гр танких кора запиту
900 гр крупног ренданог плавог патлиџана
3 крупно рендане веће шаргарепе
2 шаке коприве
1 већи ситно сецкани празилук
1 шоља куваног пиринча
мало уља и киселе воде
Припрема:
На уљу издинстати празилук, додати рендани плави патлиџан претходно обарен и оцеђен, рендану шаргарепу и продинстати.
При крају додати кувани пиринач, коприву, бибер, со, куркуму и зачине које волите.
У тепсију ређати коре, а сваку прво премазати уљем и киселом водом, па фил. И тако док не потрошите сав материјал.
На крају питу исећи на коцкице.
Пре печења поново премазати киселом водом и уљем и пећи у загрејаној рерни на 200 степени неких 45 минута. У току печења премазати још 2-3 пута.
3. Посни чупавци
Састојци:
350 г пиринчаног брашна
40 г бундевиног брашна
40 г ланеног брашна
200 г кокосовог шећера
1 и 1/2 прашка за пециво
1 ванилин шећер
200 мл уља од коштице грожђа
300-400 мл киселе воде
Тепсију намажите уљем и поспите брашном па потом све састојке сједините у њој. Пеците колач у рерну на 200 степени 25 минута. Охладити и исећи на коцкице.
Прелив од чоколаде:
200 г посног маргарина
150 г кокосовог шећера
200 мл воде
2 кашике органског какаа
100 г посне чоколаде
Сједините све састојке у шерпици и отопите на шпорету. Затим коцке испеченог колача умачите у чоколаду, а онда их одмах уваљајте и у кокосово брашно.
Србија Данас/Стил, И.Б./Пренела Ј.Ш.