Свака СРПСКА КУЋА треба да зна како се КУВА РАКИЈА - Кажу да не постоји болест коју ШУМАДИЈСКИ ЧАЈ не може да излечи
Српски назив за кувану ракију је шумадијски чај који је незаобилазан у домовима када температура падне испод нуле, а наши стари су често говорили да нема болести коју не лечи.
Срби се куну у кувану ракију као у лек против грипа, лек за бољу циркулацију али и за опуштање.
Уколико вас мучи бол у грлу и кашаљ, цурење из носа и понекад температура и грозница, онда се лек за ваше тегобе крије у добром старом шумадијском чају. Барем су тако тврдили наши стари.
Потребно вам је: 4 супене кашике шећера, 250 мл меке ракије (10 до 12 гради), 100 мл воде.
Припрема: У металну шерпицу или џезву ставите шећер да се карамелизује, када то постигнете скините са рингле па додајте одмах ракију и воду. Вратите на ринглу да прокува и да се шећер растопи.
Служити топло и то искључиво у друштву добрих пријатеља јер се може десити да вас овај чај натера да кажете све тајне.
Можете уместо шећера додати мед, што је још боља и здравија варијанта.
Мед је најбољи природни антибиотик који смирује упаљено грло и делује против бактерија и вируса јер је пун антиоксиданаса. Добро га је укључити превентивно у зимске напитке, али водите рачуна да мед не стављате у врелу течност јер му тако смањујете делотворност.