ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ ваздушаст и мекан, а укус му је тек неодољив - Овако припремљена погача ће ОДУШЕВИТИ СВЕ ГОСТЕ
Доносимо вам рецепт за најбољи посни славски колач - обавезно га запиште.
Посни славски колач је право чудо у свету посне хране! Овај колач је невероватно ваздушаст, мекан и пуног укуса који ће одушевити све који га пробају. Иако припремљен без млечних производа и јаја, успева да задржи сочност и богатство укуса, захваљујући пажљиво одабраним састојцима.
Савршен је за славску трпезу, али и као изузетно укусан додатак сваком окупљању. Када га пробате, сваки залогај ће вас подсетити на традицију, док ће вас истовремено освојити његовом неодољивом мекоћом и аромом. Овај колач сигурно неће остати непримећен – сви ће тражити још!
Тесто за колач:
400 мл топле воде (обична и освештана)
100 мл уља
1 и по кашичица соли
4 кашичице шећера
2 кесице сувог квасца
750 г брашна
Тесто за украсе:
100 г брашна
15 г соли
20 г густина
70 мл хладне воде
Премаз/лепак:
25 г брашна
60 мл воде
Како се прави славски колач?
Тесто за украсе направите тако што сједините брашно, густин и со, а онда постепено додате воду и умесите тесто. Оставите 30 минута да тесто “одмори” пре него што кренете да правите украсе. За премаз/лепак сједините брашно и воду да нема грумуљица.
Поступак за колач:
У брашно додајте 2 кесице сувог квасца, па промешајте. Посебно сједините топлу воду и уље, додајте брашно, со и шећер и замесите тесто. Прокријте и оставите на топлом 30 минута, пише Мињина кухињица.
Од надошлог теста узмите 1/3. На побрашњеној радној површини развуците а онда тесто исеците на два дела по дужини. Сваки део посебно уролајте и увијте их онако како је приказано у видео снимку.
Ставите у калуп, око обруча. Остатак теста поделите на 5 једнаких делова. Од сваког дела направите јуфку. Четири јуфке ставите унакрст у калуп, а последњу, пету јуфку, у средину. Покријте крпом и оставите на топлом 30-45 минута. Након тог времена премажите премазом од брашна и воде. Пеците на 180 °Ц око 50 минута.
Затим извадите колач из рерне, скините обруч и сложите припремљене украсе које претходно премажете премазом/лепком са доње стране. Вратите у рерну на још око 15 минута или онолико колико процените да је потребно да се украси осуше. Када се колач охладио, можете га премазати уљем за сјај.
Напомена: Ако планирате да радите и плетеницу око колача, направите онда дуплу меру теста за украсе.