POSNI SLAVSKI KOLAČ vazdušast i mekan, a ukus mu je tek neodoljiv - Ovako pripremljena pogača će ODUŠEVITI SVE GOSTE
Donosimo vam recept za najbolji posni slavski kolač - obavezno ga zapište.
Posni slavski kolač je pravo čudo u svetu posne hrane! Ovaj kolač je neverovatno vazdušast, mekan i punog ukusa koji će oduševiti sve koji ga probaju. Iako pripremljen bez mlečnih proizvoda i jaja, uspeva da zadrži sočnost i bogatstvo ukusa, zahvaljujući pažljivo odabranim sastojcima.
Savršen je za slavsku trpezu, ali i kao izuzetno ukusan dodatak svakom okupljanju. Kada ga probate, svaki zalogaj će vas podsetiti na tradiciju, dok će vas istovremeno osvojiti njegovom neodoljivom mekoćom i aromom. Ovaj kolač sigurno neće ostati neprimećen – svi će tražiti još!
Testo za kolač:
400 ml tople vode (obična i osveštana)
100 ml ulja
1 i po kašičica soli
4 kašičice šećera
2 kesice suvog kvasca
750 g brašna
Testo za ukrase:
100 g brašna
15 g soli
20 g gustina
70 ml hladne vode
Premaz/lepak:
25 g brašna
60 ml vode
Kako se pravi slavski kolač?
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.
Postupak za kolač:
U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca, pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta, piše Minjina kuhinjica.
Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.
Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 °C oko 50 minuta.
Zatim izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.
Napomena: Ako planirate da radite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase.