Svaka SRPSKA KUĆA treba da zna kako se KUVA RAKIJA - Kažu da ne postoji bolest koju ŠUMADIJSKI ČAJ ne može da izleči
Srpski naziv za kuvanu rakiju je šumadijski čaj koji je nezaobilazan u domovima kada temperatura padne ispod nule, a naši stari su često govorili da nema bolesti koju ne leči.
Srbi se kunu u kuvanu rakiju kao u lek protiv gripa, lek za bolju cirkulaciju ali i za opuštanje.
Ukoliko vas muči bol u grlu i kašalj, curenje iz nosa i ponekad temperatura i groznica, onda se lek za vaše tegobe krije u dobrom starom šumadijskom čaju. Barem su tako tvrdili naši stari.
Potrebno vam je: 4 supene kašike šećera, 250 ml meke rakije (10 do 12 gradi), 100 ml vode.
Priprema: U metalnu šerpicu ili džezvu stavite šećer da se karamelizuje, kada to postignete skinite sa ringle pa dodajte odmah rakiju i vodu. Vratite na ringlu da prokuva i da se šećer rastopi.
Služiti toplo i to isključivo u društvu dobrih prijatelja jer se može desiti da vas ovaj čaj natera da kažete sve tajne.
Možete umesto šećera dodati med, što je još bolja i zdravija varijanta.
Med je najbolji prirodni antibiotik koji smiruje upaljeno grlo i deluje protiv bakterija i virusa jer je pun antioksidanasa. Dobro ga je uključiti preventivno u zimske napitke, ali vodite računa da med ne stavljate u vrelu tečnost jer mu tako smanjujete delotvornost.