3 POSNA recepta Slavice Rokvić idealna za SLAVSKU trpezu - Pita je PREUKUSNA i hladna, a kolač se jede bez griže savesti
Slavice Rokvić oduševljava pratioce na Instagramu izvanrednim umećem u kuhinji, sama smišlja recepte za jela koja nestaju brzinom svetlosti sa stola.
Književnica Slavica Rokvić, supruga legendarnog pevača narodne muzike Marinka Rokvića, nosi titulu sjajne kuvarice koje pravi veoma neobična jela neodoljivog ukusa. Ovoga puta smo izdvojili 3 fenomenalna recepta ove prelepa dame za posnu trpezu.
1. Neobična krompir salata
Sastojci:
crveni krompir isečen na kolutove
pečena crvena paprika
sremuš seckan na rezance
crni i beli luk
list maslačka
peršun
zelene masline
cvet svešeg nevena
so
šareni mleveni biber
alkoholno sirće ("Znam da nije baš najzdravije, ali mi ono daje punoću ukusa krompir salati, vi možete jabukovo, sve je stvar ukusa", poručuje Slavica.)
maslinovo ulje i malo ulja od koštica grožđa
Priprema:
Krompir skuvajte, crvene paprike ispecite, a potom sve namirnice iseckajte, dodajte začine i sve dobro izmešajte.
Slavica ističe da joj ova salata vrlo često menja i obrok.
2. Posna pita sa patlidžanom
Sastojci:
500 gr tankih kora zapitu
900 gr krupnog rendanog plavog patlidžana
3 krupno rendane veće šargarepe
2 šake koprive
1 veći sitno seckani praziluk
1 šolja kuvanog pirinča
malo ulja i kisele vode
Priprema:
Na ulju izdinstati praziluk, dodati rendani plavi patlidžan prethodno obaren i oceđen, rendanu šargarepu i prodinstati.
Pri kraju dodati kuvani pirinač, koprivu, biber, so, kurkumu i začine koje volite.
U tepsiju ređati kore, a svaku prvo premazati uljem i kiselom vodom, pa fil. I tako dok ne potrošite sav materijal.
Na kraju pitu iseći na kockice.
Pre pečenja ponovo premazati kiselom vodom i uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 45 minuta. U toku pečenja premazati još 2-3 puta.
3. Posni čupavci
Sastojci:
350 g pirinčanog brašna
40 g bundevinog brašna
40 g lanenog brašna
200 g kokosovog šećera
1 i 1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
200 ml ulja od koštice grožđa
300-400 ml kisele vode
Tepsiju namažite uljem i pospite brašnom pa potom sve sastojke sjedinite u njoj. Pecite kolač u rernu na 200 stepeni 25 minuta. Ohladiti i iseći na kockice.
Preliv od čokolade:
200 g posnog margarina
150 g kokosovog šećera
200 ml vode
2 kašike organskog kakaa
100 g posne čokolade
Sjedinite sve sastojke u šerpici i otopite na šporetu. Zatim kocke ispečenog kolača umačite u čokoladu, a onda ih odmah uvaljajte i u kokosovo brašno.
Srbija Danas/Stil, I.B./Prenela J.Š.