PRAVI SRPSKI DORUČAK - NISU SAMO PRŽENA JAJA! Tri opcije koje se smatraju najzdravijim i izuzetno hranljivim izborom za početak dana
Probajte!
Kačamak kao najbrža opcija
Kačamak se uglavnom služi uz sir, mleko ili kajmak. Palenta je omiljeno jelo u mnogim srpskim kuhinjama, jer se brzo i lako priprema, a ukusno je i zdravo.
Za njegovu pripremu potrebni su kukurzno brašno, voda, mast i so. U posoljenu vodu se doda kašika masti, i nakon što voda provri, polako se dodaje kukurzno brašno uz neprestano mešanje, sve dok smesa ne dobije gustinu.
Ništa bez hleba
Danas, hleb širom Srbije predstavlja namirnicu koja je nezaobilazan deo tradicionalnog srpskog doručka. U svakom kraju naše zemlje primenjuju se različiti recepti za pripremu hleba, pa tako u zavisnosti od toga u kom kraju Srbije se nalazite, treba da probate beogradski hleb, šumadijski hleb ili na primer valjevske veknice.
TRADICIONALNO se jedu na BOGOJAVLJENJE, a služe se u čast ISUSA HRISTA - Najbolje BOGOJAVLJANSKE PIHTIJE (Recept)
Danas u KUĆU UNESITE BOGOJAVLJENSKU VODICU - Devojke da umese kolač, ovako će znati da li će se ove godine UDATI
Proja je nezaobilazna!
Kada su stranci u poseti nekom srpskom selu i traže smeštaj, gotovo sigurno će ih domaćini ponuditi projom iz pećnice, koja se veoma često priprema za doručak u selima širom Srbije. Domaća proja priprema se od mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Ona se često nalazi na meniju srpskih porodica, jer je veoma hranljiva i ukusna.
Srpska proja priprema se tako što se kukuruzno brašno promeša sa ključalom vodom i kašikom masti i potom se dobijena smeša stavlja u podmazan pleh. Masu u plehu treba zatim poravnati vlažnom kašikom i potom se peče u pećnici na umerenoj temperaturi. Ako volite srpsku kuhinju, obavezno probajte domaću proju uz sir ili kajmak kao prilog.
Poparu su mnogi zaboravili, a zapravo je pravi zimski doručak, hranljiva i ukusna!
Ovo jelo je veoma hranljivo i ukusno, s obzirom na to da sadrži hleb, slani sir i kajmak ili mleko po želji. Ukoliko želite ukusan i hranljiv srpski doručak, popara je savršen izbor za tradicionalni srpski doručak.
Starinska popara se priprema se tako što se u posudu za kuvanje izdrobi stari hleb, koji se potom prelije vodom i stavi na vatru da se kuva. U toku kuvanju, hleb je potrebno stalno mešati, kako ne bi zagoreo. Nakon što se od hleba stovrila kaša, u posudu se dodaje malo masti, kajmaka ili mleka po želji.
Jaja na oko ili kajgana
Jaja su najsigurnija opcija, jer se brzo pripremaju i veoma su hranljiva, tako da posle ovako pripremljenog doručka morati biti siti satima.
Omlet i kajgana su odličan izbor za doručak, jer uz njih možete kombinovati i druge namirnice. U srpskoj kuhinji su to najčešće slanina, paprika ili kobasica, koje će dati poseban ukus ovima jelima. Zato, ukoliko želite obilan i zdrav obrok, bogat proteinima, izaberite jaja pripremljena po srpskom tradicionalnom receptu. U ovom slučaju možete ih pripremati na oko ili kao kajganu u zavisnosti da li vodlite dobro pečena ili rovitija jaja.