ПРАВИ СРПСКИ ДОРУЧАК - НИСУ САМО ПРЖЕНА ЈАЈА! Три опције које се сматрају најздравијим и изузетно хранљивим избором за почетак дана
Пробајте!
Качамак као најбржа опција
Качамак се углавном служи уз сир, млеко или кајмак. Палента је омиљено јело у многим српским кухињама, јер се брзо и лако припрема, а укусно је и здраво.
За његову припрему потребни су кукурзно брашно, вода, маст и со. У посољену воду се дода кашика масти, и након што вода проври, полако се додаје кукурзно брашно уз непрестано мешање, све док смеса не добије густину.
Ништа без хлеба
Данас, хлеб широм Србије представља намирницу која је незаобилазан део традиционалног српског доручка. У сваком крају наше земље примењују се различити рецепти за припрему хлеба, па тако у зависности од тога у ком крају Србије се налазите, треба да пробате београдски хлеб, шумадијски хлеб или на пример ваљевске векнице.
ТРАДИЦИОНАЛНО се једу на БОГОЈАВЉЕЊЕ, а служе се у част ИСУСА ХРИСТА - Најбоље БОГОЈАВЉАНСКЕ ПИХТИЈЕ (Рецепт)
Данас у КУЋУ УНЕСИТЕ БОГОЈАВЉЕНСКУ ВОДИЦУ - Девојке да умесе колач, овако ће знати да ли ће се ове године УДАТИ
Проја је незаобилазна!
Када су странци у посети неком српском селу и траже смештај, готово сигурно ће их домаћини понудити пројом из пећнице, која се веома често припрема за доручак у селима широм Србије. Домаћа проја припрема се од млевеног кукурузног брашна, соли и воде. Она се често налази на менију српских породица, јер је веома хранљива и укусна.
Српска проја припрема се тако што се кукурузно брашно промеша са кључалом водом и кашиком масти и потом се добијена смеша ставља у подмазан плех. Масу у плеху треба затим поравнати влажном кашиком и потом се пече у пећници на умереној температури. Ако волите српску кухињу, обавезно пробајте домаћу проју уз сир или кајмак као прилог.
Попару су многи заборавили, а заправо је прави зимски доручак, хранљива и укусна!
Ово јело је веома хранљиво и укусно, с обзиром на то да садржи хлеб, слани сир и кајмак или млеко по жељи. Уколико желите укусан и хранљив српски доручак, попара је савршен избор за традиционални српски доручак.
Старинска попара се припрема се тако што се у посуду за кување издроби стари хлеб, који се потом прелије водом и стави на ватру да се кува. У току кувању, хлеб је потребно стално мешати, како не би загорео. Након што се од хлеба стоврила каша, у посуду се додаје мало масти, кајмака или млека по жељи.
Јаја на око или кајгана
Јаја су најсигурнија опција, јер се брзо припремају и веома су хранљива, тако да после овако припремљеног доручка морати бити сити сатима.
Омлет и кајгана су одличан избор за доручак, јер уз њих можете комбиновати и друге намирнице. У српској кухињи су то најчешће сланина, паприка или кобасица, које ће дати посебан укус овима јелима. Зато, уколико желите обилан и здрав оброк, богат протеинима, изаберите јаја припремљена по српском традиционалном рецепту. У овом случају можете их припремати на око или као кајгану у зависности да ли водлите добро печена или ровитија јаја.