Šta treba da JEDETE nakon preležane korone? Ovako ćete ubrzati OPORAVAK organizma!
Nije na odmet znati...
Ako ste preležali koronu, ili se trenutno borite s virusom, dve srpske nutricionistkinje objasnile su šta bi trebalo jesti da bi oporavak organizma bio brži.
Pravilna ishrana važna je i kada smo zdravi, a posebno je bitna kada se telo oporavlja od bilo koje infekcije. Postoje i namirnice koje bi trebalo izbegavati jer nisu od pomoći kada je oporavak u pitanju.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/11/03/profimedia-0317667410.jpg?itok=8Ixg419_)
Zašto vas PRIVLAČE ZAUZETI MUŠKARCI? Zamke u koje upadaju mnoge ŽENE, nemojte da vas ovo ZAVARA
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/20/fsdfafdsf.jpg?itok=-uPm2DDf)
Čisti JETRU za TRI DANA: Skuvala je SMESU od DVA sastojka, odmah osetila OLAKŠANJE, podstiče probavu i cirkulaciju
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/19/devojka-n.jpg?itok=irpuf9v-)
"OŠAMARILA SAM GA I OTIŠLA" Na se*s su čekali mesecima, a onda joj je u prvoj AKCIJI rekao OVO! (VIDEO)
- Pravilna ishrana treba da bude uravnotežena, izbalansirana sa dosta vitamina i minerala. Akcenat je na integralnim žitaricama, unosu svežeg voća, posebno bogatog vitaminom C i svežeg povrća. Izvor proteina treba da nam bude iz namirnica kao što su meso, riba i jaja. Važan je adekvatan način pripreme namirnica, kako ne bismo umanjili njihovu dijetetsku biološku vrednost - rekla je nutricionistkinja Ljiljana Putniković iz Kliničkog centra Srbije.
Nutricionistkinja Ana Todorović navodi da pacijentima koji su preležali ili imaju kovid savetuje zdrave masnoće, i objašnjava zašto.
- Pacijentima obično preporučim da svakodnevno budu zastupljene zdrave masti poput orašastih plodova, maslinovog ulja, a ne treba izbegavati ni umerene količine putera, jer su to izvori liposolubilnih vitamina koji se bolje koriste u masnoj sredini. Važna je i sveža cvekla, zeleno povrće. Dnevno je dovoljno oko 600 grama svežeg povrća na dan - kaže Ana Todorović.
- Doručak je važan jer su pluća ugrožena, hranu treba minimalno termički obrađivati, uzimati dosta voća, povrća. Kod pacijenata sa dijabetesom treba biti obazriv - rekla je dr Putniković.
Šta izbegavati u ishrani?
- Na prvom mestu to su pekarski proizvodi, slatkiši, šećer uopšte, brzu hranu, pa je potrebno fokusirati se na domaću ishranu - rekla je Ana Todorović.
- Dan može da se započne domaćim sokom od aronije, u umerenim količinama, koji je odličan za imunitet, ceđenim limunom ukoliko to našem želucu ne smeta. Izbalansiranim doručkom koji sadrži integralni hleb, kozije kiselo mleko, kuvano jaje i dodatak svežeg povrća. Važan je i redovan san, blago izlaganje Suncu - zaključila je za RTS nutricionista Ana Todorović iz Doma zdravlja Savski venac.