ZELENI KRUG oko kuvanog žumanceta: Koliko je zapravo OPASNO pojesti ovakvo jaje? (VIDEO)
Zašto dolazi do takve promene boje?
Kada primetite zeleni krug oko žumanceta, da li treba da pojedete takvo jaje ili ne?
DOKTORKA SAVETUJE - Ispravna higijena intimne regije kod žena zahteva mnogo više od vode
Ove namirnice mogu IZAZVATI TROVANJE: Morate ih pojesti što pre, u suprotnom posledice mogu biti FATALNE
Bez ovoga POSTAJE LEGLO BAKTERIJA - Evo kako da pravilno očistite četkicu za zube
Sigurno vam se makar jednom desilo da nakon kuvanja uočite taj detalj.
Zelenkasta odnosno zelenkasto - siva boja jeste vizuelni dokaz gvođže sulfida, hemijskog jedinjenja koje se stvara između žumanca i belanca. A nastaje jer gvožđe iz žumanca reaguje na vodonik- sulfid iz belnaca kada je jaje prekuvano. Tako pripremljeno jaje može da se jede.
Zeleni prsten može da bude uzrokovan i velikom količinom gvožđa u vodi za kuvanje, a zeleni krug nije opasan po zdravlje. Međutim, predugo kuvanje jajeta pogoršava svarljivost proteina koje sadrži i smanjuje njegov kvalitet.
Ako želite da jaje bude meko kuvano, ubacite ga u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a zatim ih od momenta ključanja kuvajte oko četiri i po minuta. Sklonite ih sa ringle i ostavite da odstoje jedan minut. Jaja nikada ne kuvajte kada ih uzmete direktno iz frižidera, već sačekajte da budu sobne temperature.
Ukoliko želite tvrdo kuvana jaja, ona treba da se kuvaju osam minuta od trenutka ključanja voda, poželjno je da ih nakon toga potopite u u hladnu vodu, jer se tako olakšava skidanje ljuske.