ЗЕЛЕНИ КРУГ око куваног жуманцета: Колико је заправо ОПАСНО појести овакво јаје? (ВИДЕО)
Зашто долази до такве промене боје?
Када приметите зелени круг око жуманцета, да ли треба да поједете такво јаје или не?
ДОКТОРКА САВЕТУЈЕ - Исправна хигијена интимне регије код жена захтева много више од воде
Ове намирнице могу ИЗАЗВАТИ ТРОВАЊЕ: Морате их појести што пре, у супротном последице могу бити ФАТАЛНЕ
Без овога ПОСТАЈЕ ЛЕГЛО БАКТЕРИЈА - Ево како да правилно очистите четкицу за зубе
Сигурно вам се макар једном десило да након кувања уочите тај детаљ.
Зеленкаста односно зеленкасто - сива боја јесте визуелни доказ гвођже сулфида, хемијског једињења које се ствара између жуманца и беланца. А настаје јер гвожђе из жуманца реагује на водоник- сулфид из белнаца када је јаје прекувано. Тако припремљено јаје може да се једе.
Зелени прстен може да буде узрокован и великом количином гвожђа у води за кување, а зелени круг није опасан по здравље. Међутим, предуго кување јајета погоршава сварљивост протеина које садржи и смањује његов квалитет.
Ако желите да јаје буде меко кувано, убаците га у врелу, али не и прокључалу воду, а затим их од момента кључања кувајте око четири и по минута. Склоните их са рингле и оставите да одстоје један минут. Јаја никада не кувајте када их узмете директно из фрижидера, већ сачекајте да буду собне температуре.
Уколико желите тврдо кувана јаја, она треба да се кувају осам минута од тренутка кључања вода, пожељно је да их након тога потопите у у хладну воду, јер се тако олакшава скидање љуске.