SA MAKOM I ORASIMA - Napravite preukusu domaću poslasticu po BAKINOM RECEPTU, jednostavno i brzo (VIDEO)
Obradujte ukućane!
Danas vam iz bakine kuhinje predstavaljamo recept za veoma zanimljivo dekorativno pecivo punjeno makom i orasima.
RAK ISCRPLJEN, OVAN NA IVICI NERAVA - Horoskop za UTORAK je tu, pogledajte šta predviđa za vaš znak
OVAKO JE ISPRAVNO - Kurkuma može da OPORAVI i osnaži organizam, ako je pripremite na ovaj način
Potrebno je:
- 100 ml vode
- 400 ml mleka
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 2 žumanca
- 1 celo jaje
- 800 gr brašna
- so
- korica limuna
Nadev:
- 100 gr maka
- 100 gr oraha
Priprema:
U lončiće izmrviti kvasac dodati šećer i ml. vodu i ostaviti da zapeni. Kad je kvasac nadošao sipati u vanglu, dodati mlako mleko, ulje, jaje i žumanca brašno i korica limuna. Sve dobro izjednačiti i zamesiti glatko testo.
Pokriti i ostaviti da nadođe i odmori oko 30 min. na sobnog temperaturi. Istresti na sto malo ga obraditi i podeliti na tri dela. Premesiti malo i formirati tri lopte i pokriti folijom i krpom i odmoriti 10 min.
Prvu najveći razviti u obliku pravougaonika. Mak samleti i zasladiti i dodati malo vrućeg mleka. Sa orahom takođe. Donji deo testa premazati orahom do pola, a gornji makom. Ostaviti malo maka i oraha za sledeće testo. Saviti teso u susret i sastaviti na sredini.
Pokriti da naraste, premazati žumancetom i peći na 180 stepeni 45 min. Pokriti da se ohladi. Isto tako i sa kiflicama
Drugo testo razviti okruglo i iseći na 8 trouglova i premazati ostatkom maka i oraha, može se i malo kombinovati i zaviti kiglice. Ređati u pleh.
Treće testo razviti u pravougaonik i iseći na trake. Spojiti tri trake i ispleti peletenicu i ostaviti da nadodje pa ih ispržiti kao krofne i posuti vanilom i prah šećerom.
Uživajte u meirisnom testu. Kad se ohladi zatvoriti u kesu