Evo ŠTA UNOSITE u ORGANIZAM kada jedete SUPICU iz KESICE - Nutricionista upozorava, ovaj sastojak treba zaobilaziti
Samo 15 procenata potrošača redovno obraća pažnju na sastav proizvoda.
Kada kupujete hranu u marketima važno je da uradite 2 stvari: da proverite rok trajanja i pročitate deklaraciju. Zvuči logično, ali mnogo ljudi ovo ne čini i ustvari ni ne zna šta jede.
Prema istraživanjima o navikama u ishrani, samo 15 odsto potrošača redovno obraća pažnju na sastav proizvoda. Međutim, ovi rezultati su čak značajan napredak u odnosu na istraživanje iz 2017. godine, kada je samo 5 procenata ljudi obraćalo pažnju na sastav.
Razumevanje deklaracije je nekada teško, jer kako ljudi kažu, znaju da budu "uvijene" i nejasne. Danas ćemo raščivijati deklaraciju supe iz kesice sa ciljem da vidimo da li je i koliko ovaj proizvod (ne)zdrav, u tome će nam pomoći nutricionistkinja i dijetetičarka Anita Alterov.
Dodajte ovu NAMIRNICU u JAJE i dobićete SUPERZDRAV DORUČAK - Od ovoga ćete biti SITI satima
URGENTNO UPOZORENJE ZA RODITELJE: DOHRANA ZA BEBE sadrži opasne BAKTERIJE, a MAŠINE ZA PRIPREMU su još gore
Ništa lakše nego posegnuti za kesicom sa gotovom supom i za pet minuta imati na stolu četiri tanjira supe. Mnogi ljudi su čak i mišljenja da je ona gotova identična domaćoj, međutim, da li je to tako?
Postavlja se pitanje da li je i koliko takva supa zdrava i zašto bismo onda pravu domaću supu kuvali sat do sat i po, ako iz kesice dobra zamena za nju. Izgleda da nam se odgovor sam nameće, ali da bismo razumeli zašto je ona domaća neuporedivo bolja, moramo da znamo da pročitamo deklaraciju.
Nakon što to naučimo, moći ćemo sami da proceniko koliko je dobra za nas svaka namirnica, bez konsultacije nutricionista, dijetetičara ili lekara. Zato smo pitali Anitu Alterov kakav je sastav supe iz kesice i kako da ga razumemo.
- Pre svega, najbitnije je reći da kada analiziramo deklaracije, obratimo pažnju na sastav namirnica. Na početku uvek idu sastojci koji se nalaze u najvećem procentu u proizvodima, kaže ona i dodaje:
- U supi iz kesice imamo 60 % testenine (pšenične), zatim so i pojačivače ukusakoji su jako štetni za zdravlje, kaže ona.
To znači da je povećan udeo ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju trans masti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa koji stvaraju osećaj gladi i mogu dovesti do teških oboljenja.
Nutricionistkinja dalje nastavlja da objašnjava da, iako piše da ima povća i mesa u supi, to gotovo da nije istina:
- Na kraju deklaracije možemo videti da se povrće nalazi uminimalnoj količini, a da od mesa ima samo ekstrakt mesa u količini od 1.5 %, što bi bilo 0,9 g mesa na jednu kesicu supe, kaže ona i na kraju dodaje:
- Svakako je bolji izbor domaća supa, sa većom količinom povrća i mesa i odličnim izvorom zdravih masnoća i kolegena u koju možete staviti testenine po izboru.
Za razliku čestog konzumiranja, koje je može biti štetno, umereno konzumiranje nije opasno, pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Međutim, uvek je bolje jesti domaću supu bogatu svežim povrćem i probranim mesom.