Ево ШТА УНОСИТЕ у ОРГАНИЗАМ када једете СУПИЦУ из КЕСИЦЕ - Нутрициониста упозорава, овај састојак треба заобилазити
Само 15 процената потрошача редовно обраћа пажњу на састав производа.
Када купујете храну у маркетима важно је да урадите 2 ствари: да проверите рок трајања и прочитате декларацију. Звучи логично, али много људи ово не чини и уствари ни не зна шта једе.
Према истраживањима о навикама у исхрани, само 15 одсто потрошача редовно обраћа пажњу на састав производа. Међутим, ови резултати су чак значајан напредак у односу на истраживање из 2017. године, када је само 5 процената људи обраћало пажњу на састав.
Разумевање декларације је некада тешко, јер како људи кажу, знају да буду "увијене" и нејасне. Данас ћемо рашчивијати декларацију супе из кесице са циљем да видимо да ли је и колико овај производ (не)здрав, у томе ће нам помоћи нутриционисткиња и дијететичарка Анита Алтеров.
Додајте ову НАМИРНИЦУ у ЈАЈЕ и добићете СУПЕРЗДРАВ ДОРУЧАК - Од овога ћете бити СИТИ сатима
УРГЕНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: ДОХРАНА ЗА БЕБЕ садржи опасне БАКТЕРИЈЕ, а МАШИНЕ ЗА ПРИПРЕМУ су још горе
Ништа лакше него посегнути за кесицом са готовом супом и за пет минута имати на столу четири тањира супе. Многи људи су чак и мишљења да је она готова идентична домаћој, међутим, да ли је то тако?
Поставља се питање да ли је и колико таква супа здрава и зашто бисмо онда праву домаћу супу кували сат до сат и по, ако из кесице добра замена за њу. Изгледа да нам се одговор сам намеће, али да бисмо разумели зашто је она домаћа неупоредиво боља, морамо да знамо да прочитамо декларацију.
Након што то научимо, моћи ћемо сами да проценико колико је добра за нас свака намирница, без консултације нутрициониста, дијететичара или лекара. Зато смо питали Аниту Алтеров какав је састав супе из кесице и како да га разумемо.
- Пре свега, најбитније је рећи да када анализирамо декларације, обратимо пажњу на састав намирница. На почетку увек иду састојци који се налазе у највећем проценту у производима, каже она и додаје:
- У супи из кесице имамо 60 % тестенине (пшеничне), затим со и појачиваче укусакоји су јако штетни за здравље, каже она.
То значи да је повећан удео угљених хидрата, а посебан проблем представљају транс масти, односно хидрогенизоване биљне масти и појачивачи укуса који стварају осећај глади и могу довести до тешких обољења.
Нутриционисткиња даље наставља да објашњава да, иако пише да има повћа и меса у супи, то готово да није истина:
- На крају декларације можемо видети да се поврће налази уминималној количини, а да од меса има само екстракт меса у количини од 1.5 %, што би било 0,9 г меса на једну кесицу супе, каже она и на крају додаје:
- Свакако је бољи избор домаћа супа, са већом количином поврћа и меса и одличним извором здравих масноћа и колегена у коју можете ставити тестенине по избору.
За разлику честог конзумирања, које је може бити штетно, умерено конзумирање није опасно, па се ове супе чак препоручују особама са прехладом, повишеном телесном температуром, дијарејом и повраћањем пошто представљају добре изворе течности којима се надокнађују изгубљени електролити. Међутим, увек је боље јести домаћу супу богату свежим поврћем и пробраним месом.