SUPERNAMIRNICA KELJ, ČUVA SRCE I HRANI KOSTI: Bakin recept za pripremu uz koji ćete ga zavoleti (RECEPT)
Supernamirnica 10 puta jača od spanaća
Za ovo lisnato povrće iz porodice kupusnjača već dugo se zna koliko je zdravo, mada ga mnogi ne vole zbog specifičnog ukusa. Ipak, kelju treba pružiti šansu, a u tome će pomoći odlični recepti.
Pravi izvor zdravlja
Obiluje antioksidantima, vitaminima K, A i C, kog u 100 g ima čak 120 mg, što je 10 puta više nego što ima, recimo, spanać. Bogat je i mineralima bakrom, gvožđem, kalijumom, fosforom, manganom, a u 100 grama sadrži tek 50 kalorija. Zahvaljujući tome, pospešuje pravilnu funkciju jetre, snižava nivo lošeg holesterola, dobar je za vid i kožu, jača imunitet, odlična je preventiva za osteoporozu. Uz to, kelj poboljšava probavu, pomaže kod alergija, kontroliše upalne procese u telu.
Dobra vest je što ga je uglavnom moguće nabaviti tokom cele godine, samo pazite da glavica ne bude previše lagana, što znači da kelj nije svež i da je izgubio dosta vlage.
OVO JE NAJZDRAVIJI RUČAK NA SVETU: Ukusan, brzo se sprema, a topi kilograme! (RECEPT)
OVAJ RUČAK OD TIKVICA JE ZVEZDA LETA: Sastojci koji će oduševiti i mlade i stare- obavezno probajte (RECEPT)
Potrebno je:
1 glavica kelja 1 praziluk 2 zelene paprike 200 gr suvih rebara 100 gr suvih kobasica 2 šargarepe 2 krompira 1 paradajz 2 čena brelog luka malo peršunovog i celerovog lista ulje, aleva paprika začin so 1 kašičica brašna
Priprema:
Na ulju propržiti seckan praziluk, ili luk glavicu, papriku i šargarepu dodati malo aleve paprike.
Dodati isečena rebra. Kelj iseći na kocke i malo blanširati.
Dodati u dinstan praziluk oceđen kelj. Dodati seckan krompir. Kuvati na malo tečnosti oko 30 min. Na ulju propržiti kobasice pa ubaciti u kelj..i kuvati par minuta..