СУПЕРНАМИРНИЦА КЕЉ, ЧУВА СРЦЕ И ХРАНИ КОСТИ: Бакин рецепт за припрему уз који ћете га заволети (РЕЦЕПТ)
Супернамирница 10 пута јача од спанаћа
За ово лиснато поврће из породице купусњача већ дуго се зна колико је здраво, мада га многи не воле због специфичног укуса. Ипак, кељу треба пружити шансу, а у томе ће помоћи одлични рецепти.
Прави извор здравља
Обилује антиоксидантима, витаминима К, А и Ц, ког у 100 г има чак 120 мг, што је 10 пута више него што има, рецимо, спанаћ. Богат је и минералима бакром, гвожђем, калијумом, фосфором, манганом, а у 100 грама садржи тек 50 калорија. Захваљујући томе, поспешује правилну функцију јетре, снижава ниво лошег холестерола, добар је за вид и кожу, јача имунитет, одлична је превентива за остеопорозу. Уз то, кељ побољшава пробаву, помаже код алергија, контролише упалне процесе у телу.
Добра вест је што га је углавном могуће набавити током целе године, само пазите да главица не буде превише лагана, што значи да кељ није свеж и да је изгубио доста влаге.
ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈИ РУЧАК НА СВЕТУ: Укусан, брзо се спрема, а топи килограме! (РЕЦЕПТ)
ОВАЈ РУЧАК ОД ТИКВИЦА ЈЕ ЗВЕЗДА ЛЕТА: Састојци који ће одушевити и младе и старе- обавезно пробајте (РЕЦЕПТ)
Потребно је:
1 главица кеља 1 празилук 2 зелене паприке 200 гр сувих ребара 100 гр сувих кобасица 2 шаргарепе 2 кромпира 1 парадајз 2 чена брелог лука мало першуновог и целеровог листа уље, алева паприка зачин со 1 кашичица брашна
Припрема:
На уљу пропржити сецкан празилук, или лук главицу, паприку и шаргарепу додати мало алеве паприке.
Додати исечена ребра. Кељ исећи на коцке и мало бланширати.
Додати у динстан празилук оцеђен кељ. Додати сецкан кромпир. Кувати на мало течности око 30 мин. На уљу пропржити кобасице па убацити у кељ..и кувати пар минута..