Svi je GAZE, prepuna su ih DVORIŠTA, a ne znate KOLIKO je ova BILJKA LEKOVITA, odlična za KOŽU i celo telo
Na proleće je ima na svakom koraku!
Bokvica je u narodu jop poznata kao trputac, žilovak ili konjska rebra. Postoji preko dvesta vrsta bokvice, ali mi mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi pljosnati i široki, cvet joj je mali i nanizan kao pletenica.
Bokvica se deli na muške listove koji su uski i ženske koji su široki. Bokvicu možete pronaći gotovo na svakoj travnatoj površini, po naseljima, dvorištima, livadama, šumama, pašnjacima i tako dalje. Međutim ono što mnogi ne znaju je koliko je bokvica zapravo zdrava.
Primjena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali lekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga lekovita svojstva. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.
Dragan Jovanović SE POVLAČI ZBOG BOLESTI - Zbog ovoga tripi velike bolove i oseća se loše
IDEALAN NEDELJNI DORUČAK - Napravite punjeno lisnato testo po bakinom receptu (VIDEO)
Protiv kašlja, astme
Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.
Bokvica je odlična za tretiranje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.
Varenje i čir na želucu
Ovim se sigurno leči čir na želucu i dvanestopalačnom crevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno lekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.
Sok od bokvice, sastojci za jednu osobu:
- 300g listova bokvice
- kg livadskog meda
Potrebno vreme za pripremu ovog leka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samleti ih na mlinu za meso. Pomešati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.
Savet:
Potrebno je samleti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mešavine.