Сви је ГАЗЕ, препуна су их ДВОРИШТА, а не знате КОЛИКО је ова БИЉКА ЛЕКОВИТА, одлична за КОЖУ и цело тело
На пролеће је има на сваком кораку!
Боквица је у народу јоп позната као трпутац, жиловак или коњска ребра. Постоји преко двеста врста боквице, али ми ми се већински сусрећемо са оном чији су листови пљоснати и широки, цвет јој је мали и нанизан као плетеница.
Боквица се дели на мушке листове који су уски и женске који су широки. Боквицу можете пронаћи готово на свакој травнатој површини, по насељима, двориштима, ливадама, шумама, пашњацима и тако даље. Међутим оно што многи не знају је колико је боквица заправо здрава.
Примјена боквице је веома широка. Користи се као храна, за салате, као додатак намазима, као чај и сируп, но познатија је као мали лековити савезник. Иако крхког изгледа ова биљка има многа лековита својства. Лист боквице садржи танин, пектин, лимунову киселину, фитонциде против бактерија и витамин Ц у великим количинама.
Драган Јовановић СЕ ПОВЛАЧИ ЗБОГ БОЛЕСТИ - Због овога трипи велике болове и осећа се лоше
ИДЕАЛАН НЕДЕЉНИ ДОРУЧАК - Направите пуњено лиснато тесто по бакином рецепту (ВИДЕО)
Против кашља, астме
Боквица или трпутац је сјајан лек против кашља, плућне астме, па чак и туберкулозе. Осим тога, ова лековита биљка чисти крв, плућа и желудац, па је добра за све људе који су малокрвни или имају лошу крв, слаба плућа и бубреге, за оне који немају апетит.
Боквица је одлична за третирање свих врста рана, огреботина, посекотина, убода оса, угриза. Ако ставите лист боквице у ципеле, излечићете жуљеве, а у фитокозметици сок од боквице познат је као ефикасно средство за уклањање акни и бубуљица.
Варење и чир на желуцу
Овим се сигурно лечи чир на желуцу и дванестопалачном цреву. Испробано много пута. Боквица (плантаго мајор) је изузетно лековита биљка. Самљевена се лакше вари и испушта све сокове који су од користи за организам.
Сок од боквице, састојци за једну особу:
- 300г листова боквице
- кг ливадског меда
Потребно време за припрему овог лека је око 30 минута. Опрати листове боквице и оставити на папирни убрус да се осуше. Самлети их на млину за месо. Помешати са ливадским медом у тегли и оставити да одстоји преко ноћи.
Савет:
Потребно је самлети листове па колико се запремински добије масе толико меда додати. Некада је то мање, а некада висе од килограма. Бирајте млађе листове. Добије се око 2 тегле од 680мл мешавине.